Sukobi u Iraku sa ISIL-om

Sigurnosne snage su također ubile 10 militanata prilikom pokušaja ulaska u Sajariyju preko rijeke Eufrat (EPA)

Sigurnosne snage Iraka danas su ubile 60 pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u zapadnom Iraku, prenijela je Anadolija.

Svi pripadnici ISIL-a su ubijeni u gradu Ramadi, prijestolnici iračke provincije Anbar.

“Iračka vojska i policija su uz pomoć plemenskih boraca ubile 30 militanata ISIL-a u sukobima u područjima Ramadija, Sajariyi i Al-Borishi”, izjavio je komandant operacije, general Kasim al-Mohammadi.

Ulazak u Sajariyju

Sigurnosne snage su također ubile 10 militanata prilikom pokušaja ulaska u Sajariyju preko rijeke Eufrat, dodao je general.

“Ostalih 20 militanata, među kojima su četiri komandanta, ubijena su u zračnim napadima koje su iračke snage izvele na Sajariyu”, rekao je Al-Mohammadi.

Nema nezavisnog izvora koji bi potvrdio navode iračkih vlasti o eliminiranim snagama ove organizacije.

ISIL kontroliše mnoga područja Anbara i trenutno pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad Ramadijem.

U aktivnostima međunarodne koalicije u borbi protiv ISIL-a koju predvode Sjedinjene Američke Države otkako su militanti preuzeli kontrolu nad Mosulom u junu ove godine, izvedeni su brojni zračni napadi na snage organizacije u Iraku i Siriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Snage iračkih Kurda vode borbe za grad Sinjar, koji je pet mjeseci u rukama ISIL-a. Kurdskim borcima podršku daje koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države.Protiv ISIL-a koalicija djeluje i iz vazduha. U međuvremenu, iračke bezbjednosne snage vode borbe i na istoku zemlje, u blizini granice sa Sirijom. 

Published On 22 Dec 2014

U sjevernom Iraku kurdske snage Peshmerga pokušavaju da potisnu ISIL-ove snage, te preuzmu kontrolu nad planinama Sinjar. Južnije, snage iračke vlade vode bitku za grad Ramadi. Riječ je o glavnom gradu najveće iračke provincije Anbar.

Published On 20 Dec 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO