Sony će prikazati film ‘Intervju’

'Intervju' će biti prikazan u nezavisnim kino-dvoranama (AP)

Samo nekoliko dana nakon što je otkazano prikazivanje američke komedije „Intervju”, koja govori o izmišljenoj zavjeri za atentat na sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, Sony Pictures je promijenio odluku.

Odobrio je prikazivanje za Božić, ali u odabranim kino-dvoranama.

Premijera filma je prvobitno otkazana zbog hakerskih prijetnji.

Američki FBI kazao je da je iza njih nedvosmisleno Sjeverna Koreja, a američki predsjednik izjavio je da će odgovoriti na njih. 

Nezavisna kina

“Nikada nismo odustali od prikazivanja ‘Intervjua’ i uzbuđeni smo jer će se naš film prikazivati u određenim kinima na Božić”, rekao je u saopćenju Michael Lynton, predsjednik i glavi izvršni direktor Sony Entertainmenta.

“Iako se nadamo da je ovo samo prvi korak u prikazivanju filma, ponosni smo što smo uspjeli da nađemo načina da on bude dostupan publici i da se suprotstavimo onima koji pokušavaju da potisnu slobodu govora”, dodao je on.

Uposlenik Sonyja je Al Jazeeri potvrdio da će film biti prikazan u 300 do 500 nezavisnih kino-dvorana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjeverna Koreja je ranije poručila kako bi snažan hakerski napad na kompaniju Sony Pictures Entertainment i objavljivanje povjerljivih informacija te kompanije na internetu mogao biti djelo simpatizera te države, a optužbe da je Pjongjang umiješan u to energično je odbacila.

Vlasti Sjeverne Koreje su napade na Sony nazvale “pravednim činom”.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak privremeno ostala bez pristupa internetu, samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama upozorio kako bi se Washington mogao revanširati zbog hakerskog napada na Sony Pictures.

Izvor: Al Jazeera i agencije