Predsjednica J. Koreje: Ozbiljna situacija

Hakerski upad je izazvao veliku zabrinutost po pitanju sigurnosti nuklearnih postrojenja u zemlji (Getty Images)

Južnokorejska predsjednica Park Guen-hye izjavila je u utorak da je krađa podataka iz tvrtke koja upravlja nuklearnom elektranom “ozbiljna situacija” neprihvatljiva sa stajališta nacionalne sigurnosti.

“Nuklearne elektrane su postrojenja od prioritetne važnosti za sigurnost ljudi”, rekla je Park na sjednici vlade, priopćio je njezin ured.

“Ozbiljna situacija koja je neprihvatljiva dogodila se u vrijeme kada ne bi smjelo biti ni najmanjeg propusta u zaštiti nacionalne sigurnosti”, istaknula je.

Ranije je južnokorejski dužnosnik rekao da Seoul ne isključuje moguću umiješanost Sjeverne Koreje u hakerski napad na operatera nuklearke, iako Park to nije spomenula.

Optužbe za napade na medije i banke

Tvrtka KHNP priopćila je u ponedjeljak da su hakirani njezini kompjutorski sustavi, što je izazvalu veliku zabrinutost po pitanju sigurnosti nuklearnih postrojenja u zemlji koja je tehnički i dalje u ratu sa Sjevernom Korejom.

KHNP i vlada priopćili su da su hakeri ukrali samo “nebitne” podatke te da nisu ugrožena nuklearna postrojenja.

Vijest o hakiranju računalnih sustava u Južnoj Koreji došla je u vrijeme kada je SAD optužio Sjevernu Koreju za razorni kibernetički napad na Sony Pictures.

U ponedjeljak je ugledna američka firma za internetsku sigurnost, Dyn Research, navela da je internetska veza između Sjeverne Koreje i ostatka svijeta, koja je inače loša, sada potpuno ugašena te su sugerirali da su možda pod napadom.

Prošle godine Južna Koreja je optužila Sjevernu za niz kibernetičkih napada na banke i medije.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja je optužila predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Baracka Obamu, da širi glasine o sjeverno-korejskom hakerskom napadu na kompaniju Sony.

Published On 22 Dec 2014

Kompanija Sony Pictures otkazala je prikazivanje filma ‘Intervju’ nakon hakerskih prijetnji koje su američki istražitelji povezali sa Sjevernom Korejom.Film je komedija koja prikazuje atentat na sjevernokorejskog vođu.Sjeverna Koreja negira bilo kakvu uključenost u ovaj hakerski napad.

Published On 18 Dec 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO