Ekskluzivno: Obuka za borbu protiv ISIL-a

Nepovjerenje prema Vladi u Bagdadu, koju predvode šiiti, usporava napore vezane za formiranje lokalnih policijskih snaga u Iraku.

Jedan od ciljeva novog programa jeste preoteti Mosul iz ruku boraca grupe Islamska država Irak i Levant. Ali centralna Vlada u Bagdadu ne pruža im finansijsku podršku.

Novinar Al Jazeere Mohammed Adow donosi ekskluzivnu priču iz kampa za obuku u blizini Mosula.

Pripreme za borbu su u toku. Muškarci koji se obučavaju ključni su dio napora čiji je cilj obnoviti policijske snage Mosula. Među njima su bivši policajci i novi dobrovoljci.

Pokrajinske vođe, odlučne da ponovno zauzmu Mosul, okupile su ih u ovom kampu smještenom tridesetak kilometara od grada.

Tek nekolicina pušaka sve je što imaju od oružja. Ali taj nedostatak nadoknađuju voljom i hrabrošću.

Borac Osama Hamdan je kazao: “Spremni smo. Samo čekamo naređenje da krenemo na Mosul. Spremni smo za borbu. Želimo osloboditi svoj grad od tih ljudi.”

U kampu trenira više od 4.000 boraca.

“Ovi muškarci ključni su dio plana da se od ISIL-a preotme drugi po veličini irački grad. Znaju da to neće biti lako i da će uključivati ulične borbe. Zbog toga u ovom kampu stječu vještine neophodne za to”, javlja Adow.

Specijalne jedinice

Od onih koji imaju iskustva u borbama na prvim linijama, formirana je specijalna jedinica.

Ali ima mnogo problema. Kratko nakon što je ISIL u junu osvojio Mosul, iračka Vlada je policajcima prestala isplaćivati plaće. Također, Bagdad ne pomaže napore da se policijske snage obnove.

Šef policije Wafiq Mohammed je rekao: “Sedam mjeseci nisu dobili plaću. Većini njih porodice su raseljene i novac im je potreban više nego ikada. Isplata plaća zaista bi pojačala moral u kampu.”

Oživljavanje policijskih snaga dodatno komplicira politički sukob između pokrajinskih zvaničnika i Bagdada.

Ateel al-Nujaifi je guverner Mosula. Kaže da Bagdad u borbi za taj grad planira koristiti šiitske paravojne jedinice i da će to imati negativan efekt.

“Prije svega, potrebni su mi oružje, obuka i novac za ove borce. Također, trebamo zračne napade ili podršku iz zraka kad uđemo u Mosul, naročito kako bi se ISIL-u prekinule linije opskrbe izvan grada.”

Muškarci za sada nastavljaju obuku. Problemi s kojima se suočavaju samo su jedan od pokazatelja da obnova Iraka neće toliko zavisiti od količine oružja i američkih zračnih napada, koliko od rješavanja nesuglasica između centralne Vlade i lokalnih lidera.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sigurnosne snage Iraka tvrde da su ubile 60 pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u zapadnom Iraku.

Published On 23 Dec 2014

Bitka za Sinjar i okolnu regiju u fokusu je vojne kampanje čiji je cilj povratiti izgubljene teritorije.

Published On 22 Dec 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO