AI: Žene se ubijaju u zatočeništvu ISIL-a

Preživjele svjedoče o tome kako su neke Iračanke, supruge boraca ISIL-a, pomogle jezidskim djevojkama da pobjegnu (Reuters)

Žene i djevojke iz iračke manjinske grupe Jezida koje je Islamska država Irak i Levent prisilila na seksualno ropstvo počinile su samoubistvo ili su to pokušale, saopštio je Amnesty International.

Iz ove grupe za ljudska prava saopšteno je da su te žene bile suočene sa mučenjima, silovanjima, da su bile prisiljene na brak te „prodavane“ ili date kao „poklon“ borcima ISIL-a ili njihovim pristalicama u Iraku i Siriji.

„Stotine jezidskih žena i djevojaka doživjele su horor seksualnog nasilja i seksualnog ropstva dok su bile zatočenice ISIL-a“, kazala je Donatella Rovera iz Amnesty Internationala.

„Mnoge od njih koje su držane kao seksualno roblje bile su djeca, djevojčice od 14, 15 godina ili čak mlađe“, dodala je.

ISIL je oteo hiljade muškaraca, žena i djece kada su u julu zauzeli teritoriju na sjeveru Iraka.

Oko 300 žena i djece uspjelo je pobjeći iz kampova ISIL-a, a njih oko 40 iznijelo je svoja svjedočanstva toj međunarodnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

Ispovijest djevojke

Jilan je navršila 19 godina kada su je ove godine oteli borci ISIL-a, a porodica je naknadno saznala da je počinila samoubistvo.

“Dvadeset i jedna djevojka bila je smještena u jednoj sobi, dvije su bile jako mlade, oko 10, 12 godina. Jednog dana dali su nam odjeću za ples i naredili da se okupamo i obučemo”, priča 20-godišnja Luna.

“Jilan se ubila u kupaonici. Prerezala je žile i objesila se. Bila je jako lijepa. Mislim da je znala da će je odvesti muškarcima i da se zbog toga ubila”, rekla je Luna koja je uspjela pobjeći.

Ostale djevojke opisuju kako su ih borci tukli, zlostavljali, mučili i prijetili te silovali.

Neke djevojke darovane su već oženjenim muškarcima, uključujući strane borce iz zapadnih zemalja koji su se priključili ISIL-u.

Pomogle im supruge boraca ISIL-a

Preživjele svjedoče o tome kako su neke Iračanke, supruge boraca ISIL-a, suosjećale s jezidskim djevojkama, ali su bile bespomoćne. Neke su im ipak pomogle u bijegu.

“Bila nam je više od majke. Nikada neću zaboraviti tu ženu, spasila mi je život”, rekla je jedna djevojčica kojoj je lokalna žena pomogla pobjeći.

ISIL Jezide smatra ljudima bez ikakvih prava, štovateljima sotone i borcima dopušta da ih ubiju, muče ili porobe.

Njemački ministar za razvojnu pomoć Gerd Mueller rekao je da Berlin razmišlja o osnivanju kriznog centra za žene koje su zlostavljali pripadnici ISIL-a, ali bi u njemu bilo mjesta samo za njih oko stotinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO