UN raspravlja o ljudskim pravima u S. Koreji

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima, Samantha Power, u ponedjeljak je saopćila Vijeću sigurnosti UN-a da je Sjeverna Koreja postala “prava noćna mora” za stanovnike te zemlje, koji su žrtve široko rasprostranjenog kršenja ljudskih prava.

Power je kazala da je istražna komisija UN-a prikupila svjedočenja sjevernokorejskih prognanika, koja su ukazala na obrazac “sadističkog kažnjavanja zatvorenika”, te razotkrila brutalnost režima u Pjongjangu.

Ona je dodala da bi Vijeće sigurnosti trebalo razmotriti mogućnost da Sjevernu Koreju predoči Međunarodnom krivičnom sudu.

Sjeverna Koreja je odbila učešće na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se prvi put razmatra loše stanje ljudskih prava u toj zemlji.

Službeni Pjongjang je saopćio da neće učestvovati na sastanku te je upozorio države članice da će odgovoriti ako Vijeće odluči da poduzme neku akciju.

Ukoliko se to dogodi, “možda ćemo poduzeti neophodne mjere”, rekao je u petak informativnoj agenciji Associated Press diplomata Kim Song.

On nije iznio detalje kakve bi to mjere mogle biti.

Zaprijetili nuklearnim testovima

Sjeverna Koreja optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da koriste pitanje ljudskih prava kao ”oružje” kojim bi se svrgnulo čelništvo siromašne, ali nuklearno naoružane nacije.

Također su desetke ljudi koji su pobjegli sa Sjevera i pomogli istražnoj komisiji nazvali “ljudskim šljamom”.

Iako se na zasjedanju ne očekuje odluka o pozivu da Sjeverna Koreja bude predočena ICC-u, sjednica predstavlja historijski trenutak za Vijeće sigrunosti.

”Razmatranjem užasnog stanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, Vijeće bilo kada može poduzeti sljedeći korak i predočiti ove zločine protiv čovječnosti ICC-u”, rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha.

Sjeverna Koreja je poslala oštro upozorenje prošlog mjeseca, kada su zaprijetili dodatnim nuklearnim testovima nakon što je Generalna skupština usvojila rezoluciju kojom je pozvala Vijeće sigurnosti da uzme u obzir mogućnost da predoči stanje u Sjevernoj Koreji ICC-u.

Dvije trećine Vijeća sigurnosti je ovog mjeseca zvanično zatražilo da se stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji nađe na dnevnom redu za tekuću debatu, kazavši da kršenja ljudskih prava “prijete da imaju destabilizirajući efekat na regiju”.

Rusija i Kina, stalne članica Vijeća sigurnosti, uložile su veto na raspravu o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Hakerski napad na Sony

Međutim, sama mogućnost da se naškodi imidžu Kim Jong-una je izazvala bijes sjevernokorejske Vlade.

Ta srdžba se navodi kao povod za hakerski napad Sony, izveden prošle sedmice.

Sjeverna Koreja je negirala napad, ali je sugerirala da se radilo o “pravednom činu”, koji su izveli simpatizeri.

Sony je prošle sedmice otkazao premijeru filma ”Intervju”.

Power je odbacila zahtjev Sjeverne Koreje za zajedničku istragu o hakiranju Sony Picturesa i prijetnje odmazdom ako SAD odbije tu istragu.

Ambasadorica SAD-a je pozvala Vijeće sigurnosti da poduzme odgovarajuće mjere.

Izvor: Al Jazeera i agencije