Španskoj princezi naređeno da dođe na sud

Optužnica je podignuta u okviru istrage poznate pod imenom “Noos” (Reuters)

Španska princeza Cristina de Borbon (49), sestra kralja Felipea VI, dobila je sudsko naređenje da se pojavi pred sudom po optužbi za poresku prevaru, saopćio je danas Vrhovni sud Balearskih otoka, prenosi Srna.

Ovim saopćenjem nastavlja se neugodna afera za špansku kraljevsku porodicu, koja je pokušala da se distancira od istrage o korupciji.

Optužnica je podignuta u okviru istrage poznate pod imenom “Noos” o poslovima Cristininog muža, bivšeg olimpijskog rukometaša Inakija Urdangarina, koji ima titulu voj vojvode od Palme. 

Optužbe protiv Cristine su rezultat israge koja je trajala dvije i po godine, a kojom se tereti za pronevjeru 6.1 miliona eura javnih fondova iz dobrotvorne sportske fondacije Noos Institute kojom su zajednički upravljali ona i njen suprug.

Cristina je bila predsjednica Upravnog odbora kompanije, pišu španski mediji.

Saslušanje iduće godine

Noos fondacija je organizirala sportske aktivnosti i konferencije za koje je, navodno, regionalnoj vladi Valencije i Balearskih otoka naplaćivana pretjerana suma novca, odakle je on i izvlačen uprkos činjenici da je fondacija bila neprofitna kompanija.

Saslušanje će se održati u drugoj polovini 2015. godine, u Mallorci.

Ako se dokaže njena krivica, princeza Cristina bi se mogla suočiti sa kaznom do četiri godine zatvora, piše španski nacionalni dnevnik El Mundo.

Ovo će biti prvi put da jedan član španske kraljevske porodice sjedne na optuženičku klupu. 

Princeza Cristina i njen muž odbacili su optužbe.

Izvor: Agencije