Sjeverna Koreja bez pristupa internetu

Američka firma za internetsku sigurnost potvrdila je prekid interneta u S. Koreji (AP)

Čini se da je Sjeverna Koreja ostala bez pristupa internetu, javljaju mediji u ponedjeljak, samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama upozorio kako bi se Washington mogao revanširati zbog hakerskog napada na Sony Pictures.

Za napad je optužena Sjeverna Koreja, što je zvanični Pjongjang negirao.

Ugledna američka firma za internetsku sigurnost, Dyn Research, navodi da je internetska veza između Sjeverne Koreje i ostatka svijeta, koja je inače loša, sada potpuno ugašena – te sugeriše da su možda pod napadom.

„Do sada nisam vidio tako upornu nestabilnost i prekid interneta u Sjevernoj Koreji“, rekao je direktor Dyn Researcha, Doug Madory.

Izolirani udari

„Inače su to izolirani udari na radaru, ne kontinuirani problemi. Ne bih bio iznenađen ako su trenutno pod nekim napadom.“

Washington je optužio Pjongjang za učestvovanje u hakerskom napadu nakon kojeg su procurili sramotni emailovi Sonyja, a prikazivanje filma ”The Interview” otkazano.

Film o izmišljenoj CIA-inoj ideji da pokuša ubiti lidera Sjeverne Koreje, naljutila je tu zemlju, iako je Pjongjang nekoliko puta porekao učešće u napadu.

Obama je rekao da hakerski napad nije čin rata, ali je obećao neodređeni, „odgovarajući“ odgovor.

Zamjenica glasnogovornice State Departmenta, Marie Harf, rekla je da ne može komentarisati stanje interneta u Pjongjangu.

Napad na nuklearku u Južnoj Koreji

Ranije u ponedjeljak, u Južnoj Koreji, firma koja upravlja nuklearnom elektranom saaopštila je da su kompjuterski sistemi operatera hakirani.

To je izazvalo veliku zabrinutost zbog sigurnosti nuklearnih postrojenja u zemlji koja je i tehnički i dalje u ratu sa Sjevernom Korejom.

Firma KHNP i Vlada Južne Koreje saopštili su da su hakeri ukrali samo “nebitne” podatke te da nisu ugrožena nuklearna postrojenja, prenosi Hina.

Vijest o upadu u kompjuterske sisteme u Južnoj Koreji došla je u vrijeme kada je SAD optužio Sjevernu Koreju za razorni napad na Sony Pictures.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi upravljanje nuklearnim reaktorima moglo biti ugroženo.

Rupa u nacionalnoj sigurnosti

“To pokazuje da, ako neko ima zlu namjeru upasti u sistem, da će biti nemoguće sa sigurnošću reći da će takav pokušaj biti u potpunosti blokiran”, rekao je Suh Kune-yull s Nacionalnog univerziteta u Seulu.

“Kompromitacija sigurnosti nuklearnih reaktora prilično jasno ukazuje na to da postoji velika rupa u nacionalnoj sigurnosti”, rekao je Suh koji se specijalizovao za projektovanje nuklearnih reaktora.

Međutim, ministar energetike kaže da je uvjeren da nuklearne elektrane mogu blokirati bilo kakav upad hakera koji bi ugrozio sigurnost reaktora.

Vlada istražuje taj slučaj, ali nije objavila tko bi mogao biti odgovoran. Prošle godine južna Koreja je optužila Sjevernu za niz hakerskih napada na banke i medije.

Izvor: Agencije