S. Koreja optužila Obamu da širi glasine

SAD razmatra mogućnost vračanja Sjeverne Koreje na listu zemalja koje podržavaju terorizam (EPA)

Sjeverna Koreja je optužila predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Baracka Obamu, da širi glasine o sjeverno-korejskom hakerskom napadu na kompaniju Sony.

U saopćenju, koje je u nedelju navečer izdala sjeverno-korejska Vlada, također je navedeno da optužbe dolaze od države koja je “jama terorizma“.

SAD razmatra mogućnost vraćanja Sjeverne Koreje na listu zemalja koje podržavaju terorizam.

Proces u toku

Obama je u nedjelju za CNN rekao da će on i njegovi saradnici sagledati stvari kroz proces koji je već u toku.

Dodao je da SAD neće tek tako djelovati, nego da će sagledati sve informacije kojima raspolaže i tako odlučiti kako se ponašati u budućnosti.

Američki predsjednik Barack Obama poručio je prethodno, kako “ne smatra cyber napad na kompaniju Sony Pictures kao čin rata, već prije kao cyber vandalizam”, za koji je okrivljena Sjeverna Koreja.

Sjeverna Koreja negirala je umiješanost u hakerski napad na Sony Pictures, a američke optužbe ocijenila kao “neutemeljene klevete”.

Opasan znak

Pjongjang je predložio američkim vlastima zajedničku istragu o tome incidentu.

Robert Mendez, predsjedavajući Komiteta američkog Senata za vanjsku politiku je pisao u petak državnom sekretaru, Johnu Kerryu, navodeći da je sjeverno-korejski režim poslalo opasan znak kroz ovaj hakerski napad i da bi se to moglo čak i odraziti na ekonomiju velike međunarodne kompanije.

Izvor: Agencije