Pešmerge u borbi za grad Sinjar

Snage iračkih Kurda vode borbe za grad Sinjar, koji je pet mjeseci u rukama oružane grupe Islamska države Irak i Levant. 

Kurdskim borcima podršku daje koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države. Protiv ISIL-a koalicija djeluje i iz zraka.

U međuvremenu, iračke sigurnosne snage vode borbe i na istoku zemlje, u blizini granice sa Sirijom.

Nad Sinjarom, u sjevernom dijelu Iraka, diže se gusti dim. 

Bitka za Sinjar i okolnu regiju u fokusu je vojne kampanje čiji je cilj povratiti izgubljene teritorije, koje je ISIL zauzeo tokom ljetošnje ofanzive.

Pukovnik kurdskih snaga Iskander Fared kaže da se borba nastavlja.

Borci ISIL-a se povlače

„Pešmerge nastavljaju borbu. ISIL-ovci su poraženi i počeli su se povlačiti. Naišli smo na 19 njihovih tijela. No, žrtava u njihovim redovima je mnogo više“, rekao je on.

“Borbe se nastavljaju u Sinjaru. Pešmerge i Kurdske narodne zaštitne jedinice bore se rame uz rame protiv ISIL-a. Oni koriste snajpere… No, mi uzvraćamo vatrom iz mitraljeza i raketama. Borbe u Sinjaru su veoma teške”, kaže borac Bakhil Elias.

Drugi borac, Nabil Mohammed, dodaje: „Borbe se odvijaju u samom gradu. Posvuda su snajperisti! Na moju jedinicu su pucali iz raketnog bacača, a ja sam ranjen u butinu“, rekao je on.

No, nekoliko njegovih saboraca je poginulo.

Predsjednik iračke kurdske regije obećava potpunu pobjedu nad ISIL-om na toj teritoriji.

„Iako grad Sinjar nije bio dio naših borbenih planova, većina tog okruga je sada pod našom kontrolom. Naš cilj je slomiti snage ISIL-a gdje god ih pronađemo“, kaže predsjednik Iračkog Kurdistana, Masoud Barzani.

Napredak prema Mosulu

Ofanziva na planinski vijenac i grad Sinjar, najveća je koju su vodile kurdske snage protiv ISIL-a . Kurdi su zauzeli 700 kilometara kvadratnih teritorije i tako pojačali utjecaj na sjeveru Iraka.

Kurdske snage u Iraku napreduju i prema sjevernom gradu Mosulu.

Kurdski borci Pešmerge isporučili su pomoć izbjeglicama Jezidima na planini Sinjar u subotu i nastavili veliku ofanzivu protiv ISIL-a na sjeverozapadu Iraka nakon što su razbili višemjesečnu opsadu ove grupe.

Izvor: Agencije