Pakistan: Hapšenje osumnjičenih za masakr

Smrtonosni napad je izazvao šok i bijes širom svijeta (Reuters)

Pakistan je uhapsio nekoliko ljudi osumnjičenih za pomaganje talibanima koji su prošle sedmice ubili 132 školske djece, izjavio je u ponedjeljak jedan dužnosnik.

Šestero ljudi, među kojima jedna žena, uhapšeni su u gradu u centralnoj pokrajini Punjabu, kazao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman, za novinsku agenciju dpa.

“Pritvoreno je nekoliko osumnjičenih koji su pomogli napadačima”, rekao je novinarima u Islamabadu u nedjelju kasno navečer ministar unutrašnjih poslova Chauhry Nisar Ali Khan.

On nije želio iznositi detalje, nego je samo rekao da su osumnjičeni na ispitivanju.

Pakistan planira da u narednim sedmicama pogubi 500 osoba osuđenih zbog terorizma, saopštili su danas zvaničnici, pošto je vlada ukinula moratorij na smrtnu kaznu u slučajevima terorizma poslije masakra talibana u školi.

Počela pogubljenja

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je završilo slučajeve 500 osuđenika koji su iscrpili sve žalbe, predsjednik je odbio sve njihove peticije za pomilovanje i oni će biti pogubljeni u narednim sedmicama”, rekao je AFP-u visoki zvaničnik vlade koji je želio da ostane anoniman.

I drugi zvaničnik je potvrdio informaciju.

Od šest osoba koje su pogubljene nakon ukidanja moratorija, pet je bilo umiješano u pokušaj ubistva tadašnjeg vojnog lidera Perveza Musharafa 2003. godine, dok je jedan učestvovao u napadu na glavni štab vojske 2009. godine.

Najmanje 142 ljudi, od toga 132 djece, ubijeno je prošle sedmice u napadu pakistanskih talibana (TTP) na vojnu školu u Peshawaru, na sjeverozapadu Pakistana.

Smrtonosni napad je izazvao šok i bijes širom svijeta.

Izvor: Agencije