HRW: Imenovati tužitelja za zločine CIA-e

Zvančinici američkog Ministarstva pravde tvrde da nema novih saznanja koja ranije nisu razmatrana (EPA)

Američke grupe za zaštitu građanskih prava pozvale su američko Ministarstvo pravosuđa da imenuje posebnog tužitelja koji će istraživati mučenje i druge mjere koje je provodila CIA tokom ispitivanja.

U pismu upućenom državnom tužiocu Ericu Holderu, Američka unija za građanska prava i Human Rights Watch ukazuju na nedavni izvještaj Obavještajnog komiteta američkog Senata o CIA-i, u kome se navode značajne nove informacije o taktikama i odlukama koje su dovele do upotrebe torture.

U izvještaju se govori i o zarobljenicima koji su bili izloženi torturi.

Američki zvaničnici kazali su da Ministarstvo pravosuđa ne planira ponovno otvoriti istragu o ponašanju istražitelja CIA-e prema zatočenicima zatvorenim nakon napada na SAD 11. septembra 2001.

Nova saznanja

Međutim, grupe za zaštitu građanskih prava tvrde da su nova saznanja iz izvještaja dovoljna za novu krivičnu istragu.

“Vjerujemo da će neuspjeh u provođenju sveobuhvatne kriminalističke istrage stvoriti utisak da je mučenje dopušteno političko sredstvo za buduće uprave. To će potkopati sposobnost SAD-a da se zalaže za ljudska prava u inostranstvu i dovest će u pitanje vjeru Amerikanaca u vladavinu prava u ovoj zemlji”, navodi se u saopćenju grupa za zaštitu ljudskih prava.

Glasnogovornik Ministarstva pravde Marc Raimondi saopćio je da su vlasti već obavile dvije krivične istrage, te da nije podignuta optužnica zbog nepostojanja dokaza.

On je rekao da su istražitelji pregledali izvještaj Komiteta Senata, ali nisu našli “nove podatke”, koji “ranije nisu razmatrani”.

Međunarodni posmatrači i političari, uključujući i ličnosti iz Ujedinjenih naroda, također su zatražili krivične istrage američkih dužnosnika umiješanih u surova ispitivanja CIA-e.

Izvor: Agencije