Essebsi pobjednik na izborima u Tunisu

Izborna komisija u Tunisu je potvrdila da je Beji Caid Essebsi (88) pobjednik predsjedničkih izbora, sa 55,68 posto osvojenih glasova, dok je njegov protivnik, Moncef Marzouki, bivši borac za ljudska prava i vršitelj dužnosti predsjednika države, osvojio 44,32 posto glasova.

Reporter Al Jazeere Adnan Rondić javlja iz Tunisa kako je izborima okončan proces političke tranzicije.

Za vrijeme mandata Habiba Bourguibe, Essebsi je bio ministar, te šef sigurnosnih službi, a u vrijeme vladavine Zine el-Abidine Ben Alija, bio je predsjednik Parlamenta.

Kritičari Essebsija, kandidata sekularne stranke Nida Tunis, njegov povratak vide kao povratak na stanje u zemlji prije Arapskog proljeća, kada je s vlasti svrgnut dugogodišnji diktator Ben Ali.

Ističu i njegove godine života kao mogući problem.

Marzouki je nakadašnji politički disident, a pristalice Nahde, stranke koja se zalaže za jačanje islamskih principa, u velikom broju glasali su za njega.

Težak period

Shakir Besbes, novinar i politički analitičar, rekao je za Al Jazeeru da je Tunis imao težak period u posljednje tri godine.

”Imali smo politička ubistva, prvi put u historiji Tunisa. Terorizam kuca na vrata. Sa svim tim problemima uspješno su organizirani demokratski izbori. Moramo raditi. Mi smo u tranzicijskom periodu i trebamo više vremena. Moramo izabrati novu vladu. Imamo Parlament koji treba uraditi mnogo stvari, donijeti nove zakone”, rekao je on.

Ranije u ponedjeljak, policija je ispalila suzavac u gradu Hammi, nastojeći rastjerati nekoliko stotina mladih koji su palili automobilske gume i blokirali ulice demonstrirajući na taj način protiv Essebsija.

Nakon što je Essebsi u nedjelju navečer objavio pobjedu, Marzouki je odbio priznati poraz, rekavši kako očekuje da rezultate objavi izborna komisija.

“Nekoliko stotina mladih ljudi koje je razljutila jučerašnja Essebsijeva izjava o izbornoj pobjedi, palilo je automobilske gume. Policija je među njih najprije bacila suzavac, a potom ih nekoliko privela. Sve trgovine su zatvorene, a demonstranti izvikuju – Ne starom režimu”, rekao je jedan od lokalnih stanovnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije