Žestoke borbe za potpuno preuzimanje Sinjara

Pripadnici kurdskih vojnih snaga u Iraku, nakon trodnevnih sukoba s borcima Islamske države Irak i Levant (ISIL), ušli su u Sinjar, gdje se nastavljaju borbe za potpuno preuzimanje tog grada na sjeverozapadu zemlje.

Kurdski borci, snage Pešmerga, na sjeveru Iraka grupiraju se i pripremaju za borbu sa snagama ISIL-a, jer pokušavaju preuzeti potpunu kontrolu nad planinskim vijencem Sinjar, kao i istoimenim gradom. Potpomognuti američkim zračnim snagama, pripremaju se za odlučujuću bitku za grad s gotovo 90.000 stanovnika, koji su ISIL-ove snage zauzele prošlog ljeta.

“Trenutno se vode borbe za oslobođenje grada. Sinoć [subota] su snage ISIL-a napadale dva-tri puta, ali nisu nas uspjeli potisnuti”, potvrdio je Kamran Kochar, Pešmerga borac.

Odjekuju eksplozije

Nad Sinjarom se vije gusti dim i odjekuju glasne eksplozije. ISIL napada sa područja koja kontrolira u Siriji i Jordanu.

“Snage ISIL-a stalno bombardiraju grad, no ubijen je jedan od njihovih zapovjednika. Informacije naših obavještajaca govore da je i danas ubijen jedan od njihovih vojnih vođa”, navodi Zaim Ali, zapovjednik kurdskih snaga.

Hiljade lokalnih Jezida i etnički Kurdi, ostali su na planini još od početka augusta, kada je ISIL zauzeo gradove Sinjar i Zumar i natjerao lokalno stanovništvo u bijeg.

Izvor: Al Jazeera