Žalba Tužilaštva na odluku o Mubaraku

Mubarak služi trogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije (AP)

Egipatsko državno tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku suda da odbaci optužbu za ubistvo protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zbog pogibije demonstranata za vrijeme protesta 2011. godine kojima je zbačen s vlasti.

“Revizija razloga za takvu presudu je ukazala na prisustvo zakonskih propusta koji su utjecali na donošenje presude”, navodi se u saopćenju Tužilaštva, a prenio je Reuters.

Bilo je očekivano da Tužilaštvo uloži žalbu na presudu Mubaraku, pošto je to uobičajeni postupak u egipatskoj sudskoj praksi. Ukoliko bi suđenje Mubaraku bilo ponovljeno, to bi, u skladu sa egipatskim zakonom, bilo treće i posljednje.

Osim odbacivanja optužbe protiv Mubaraka za ubistvo demonstranata, egipatski sud ga je 29. novembra također oslobodio optužbi za korupciju prilikom izvoza gasa u Izrael, ali će on ostati iza rešetaka zato što služi trogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije u drugom, odvojenom slučaju, prenosi Tanjug.

Sedam komandanata egipatskih snaga sigurnosti, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba al-Adlyja, također su oslobođeni optužbi za smrt demonstranata, prenijele su agencije.

Sudija Mahmud Kamel al-Rashidi je rekao da su komandanti nedužni.

‘Sedmica revolucije’

Kairski Trg Tahrir je zatvoren drugi put nakon objave o odbacivanju optužbi protiv Mubaraka, saopćili su državni mediji.

Nakon odluke suda, stotine ljudi je izašlo na Trg Tahrir da protestiraju protiv presude, što je dovelo do zatvaranja trga. Trg je za saobraćaj otvoren rano u ponedjeljak, ali je ponovno zatvoren poslijepodne.

Vojska je nakon protesta zatvorila Tahrir oklopnim vozilima i bodljikavom žicom, ali su tokom demonstracija izbili sukobi na rubu trga, pri čemu je smrtno stradalo jedno dijete i jedna odrasla osoba.

Razne grupe saopćile su da će od utorka protestirati protiv odbacivanja optužbi protiv Mubaraka. Ove organizacije su odbile da koordiniraju proteste jedna s drugom.

Ustavna partija, Partija jakog Egipta, Partija hljeba i slobode, Omladinski pokret 6. april, Omladina za pravdu i studentski pokret Sloboda i otpor su na konferenciji za medije u nedjelju najavili “sedmicu revolucije”.

Izvor: Al Jazeera i agencije