Privremene NATO snage za zaštitu od Rusije

NATO je pojačao zračne patrole iznad Baltičkog mora i upotrebu rotirajućih vojnih jedinica u Poljskoj i baltičkim državama (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je u utorak u Briselu da su zemlje članice Saveza odobrile formiranje nove privremene vojne sile za brzo reagiranje, koja će biti operativna početkom 2015. godine, a zatim prerasti u stalnu silu za zaštitu od Rusije i drugih prijetnji.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Prema izvještajima agencija, ministri vanjskih poslova država članica NATO-a odobrili su mjere oblikovane tako da uvjere zemlje NATO-a u ruskom susjedstvu da ih Savez štiti i da im pruža podršku.

U okviru pomenutih mjera, pojačane su zračne patrole iznad Baltičkog mora i upotreba rotirajućih vojnih jedinica u Poljskoj i baltičkim državama, prenosi Tanjug

Podrška Ukrajini

“Mi štitimo naše saveznike i podržavamo naše partnere”, rekao je Stoltenberg, navodeći da će NATO aktivirati četiri fonda za pomoć Ukrajini – za modernizaciju logistike, cyber ratovanje, komandu i kontrolu i medicinske usluge.

Ministri su ranije osudili uplitanje Rusije u sukob na istoku Ukrajine i sa sumnjama dočekali prve najave primirja u područjima koje drže separatisti.

Nakon razmjene mišljenja toekom videokonferencije s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, 28 ministara Saveza je osudilo Rusiju zbog stalne destabilizacije istoka Ukrajine i zatražilo od Moskve da odustane od nezakonitog pripojenja Krima u martu.

Rusija niječe bilo kakvo učešće uz proruske pobunjenike u sukobu koji bjesni na istoku Ukrajine, u što se NATO uvjerio, i što ima teške posljedice na stabilnost i sigurnost u cijeloj euroatlantskoj zoni, ocijenili su.

NATO je ponovo pozvao Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na separatiste kako bi prekinuli napade, dok ruski i ukrajinski generali razgovaraju o prekidu vatre oko aerodromu u Donjecku.

Kerry kritizira Rusiju

Dok, s jedne strane, Ukrajina poštuje dogovor iz Minska, američki državni tajnik John Kerry tvrdi da Rusija opstruira njegovu provedbu i uporno odbija ispuniti paket obaveza potpisan početkom septembra.
“Rusija nije ispunila svoja obećanja da će prestati podržavati separatiste na istoku Ukrajine i da će povući svoje trupe i oružje sa tog prostora te da će osloboditi taoce i dozvoliti OSCE-ovim posmatračima da rade svoj posao, odnosno da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, kazao je Kerry.

U utorak ujutro separatističko uporište Luhansk je najavilo prekid vatre, koji bi stupio na snagu 5. decembra, a tu je vijest Brisel dočekao sa sumnjama, javlja Hina.

Važnost pokretanja primirja

“Nije jasno radi li se tek o najavi, ili za nju ima osnova”, komentirao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier na sastanku u Briselu.

“Da se potvrdi, to bi bila dobra vijest”, rekla je nova šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini.

“U svim primirjima najvažnije je njihovo pokretanje”, upozorio je jedan dužnosnik NATO-a.

Te reakcije su stigle prije objave drugog dogovora o okončanju sukoba oko aerodroma u Donjecku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO