Branitelji Kobanija još drže granicu

Borbe za Kobani, grad na granici Sirije i Turske, traju od septembra. Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant nastoje zauzeti taj kurdski grad. Uprkos žestokom napadu ISIL-a proteklog vikenda, branioci Kobanija tvrde da je granični prelaz i dalje pod njihovom kontrolom.

Zgrade nedaleko od graničnog prelaza s Turskom pretrpjele su veliko razaranje. U subotu je ISIL pokušao ovladati ovim područjem. U napadu su koristili automobile s eksplozivom i bombaše-samoubice.

Ipak, sirijski Kurdi kažu kako je granični prelaz i dalje pod njihovom kontrolom te tvrde kako ih je ISIL napao iz Turske i uz pomoć vlasti te države. Turska vojska odbacila je navode da pomaže ISIL-u i njegovim saveznicima.

Pokušaj da zauzmu Kobani postao je jedan od najvećih izazova za ovu grupu, koja je objavila video u kojem prikazuje rezultate posljednjeg napada.

Najmanje 200.000 mrtvih u Siriji

Trogodišnji rat u Siriji iza sebe je ostavio najmanje 200.000 poginulih i masovni egzodus stanovništva.
Najmanje tri miliona ljudi pobjeglo iz države, a oko 6,5 miliona je interno raseljeno.
Turska je do sada primila blizu 1,6 miliona sirijskih izbjeglica i potrošila gotovo pet milijardi dolara za njihovo zbrinjavanje.
Istovremeno, međunarodna zajednica pomogla je Turskoj sa 200 miliona dolara.

“Uspjeli smo zauzeti granični prelaz. Sad napredujemo prema drugim kurdskim položajima. Ako-Bog-da, Kobani ćemo očistiti od nevjernika”, govori jedan od boraca.

Kurdski borci u Kobaniju oštro su uzvratili na ISIL-ove napade, a podršku su im pružale iračke Pešmerge i američka avijacija.

Nove jedinice iz Iraka

Kurdska poluautonomna pokrajina u Iraku najavila je slanje novih jedinica, koje bi zamijenile 150 pripadnika Pešmergi koji su u Kobani došli preko Turske.

U nedjelju su Kobani posjetili predstavnici opozicije u turskom Parlamentu, a dobrodošlicu su im izrazile stotine Kurda.

Turske vlasti zabrinute su jer Sjedinjene Američke Države naoružavaju Kurde, koji se bore protiv ISIL-a. Turska je već dugo s Kurdima u sukobu, koji nikad nije razriješen. Zabrinjava je i to što bi sirijski predsjednik Bashar al-Assad mogao izvući korist iz borbe Zapada protiv ISIL-a.

Ipak, jedan kurdski političar i bivši predsjednički kandidat okupljenima je poručio nešto drugo.

“Želio bih se zahvaliti našim drugovima i narodu koji je ostao u Kobaniju, koji već 77 dana pruža otpor”, kazao je Selahattin Demirtas.

Posljednji ISIL-ov napad na Kobani jedan je od najvećih koje je skupina izvela na ovaj grad. Ipak, unatoč tromjesečnim napadima, Kobani još nije pao.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Austrijski mediji navode da je Mirsad Omerović, rodom iz Tutina, imao direktnu vezu s ‘halifom’ Islamske države Irak i Levant Abu Bakrom al-Baghdadijem.

Published On 29 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO