Rekordan pad izvršenja smrtnih kazni u SAD-u

Tri američke savezne države izvele su 80 posto smrtnih kazni: Missouri, Texas i Florida (EPA)
Tri američke savezne države izvele su 80 posto smrtnih kazni: Missouri, Texas i Florida (EPA)

U Sjedinjenim Američkim Državama ove godine izvršeno je 35 smrtnih kazni, što je najniža brojka u posljednjih 20 godina, potvrđeno je u Centru za smrtnu kaznu u četvrtak.

Ove su godine također izrečene 72 smrtne kazne, što je također najniža brojka u posljednjih 40 godina, pa je ovo i četvrta godina uzastopno da je ta brojka niža od 100.

„Izvršenja smrtnih kazni i njihovo izricanje u stalnom su padu. Amerikanci su sve više skeptični kada se radi o najtežoj kazni“, navodi centar u priopćenju.

Tri američke savezne države izvele su 80 posto smrtnih kazni: Missouri, Texas i Florida, a one su izvršene u još šest saveznih država.

U zatvorima 3.035 osuđenih na smrt

Iako su brojke u stalnom padu od 2001. godine, u američkim zatvorima nalazi se 3.035 osoba osuđenih na smrt.

Nekoliko ih je ove godine proglašeno nevinima, za što su morali čekati prosječno 30 godina.

„Ne može se reći da baš svake godine dolazi do smanjivanja brojki po svim područjima, ali opći trend je nezadovoljstvo najtežom kaznom“, dodaje centar.

Iako se kazne još izvršavaju, vlada sve veća zabrinutost da one zapravo ne ispunjavaju svoju svrhu.

U svijetu, Kina izvršava najviše smrtnih kazni, a potom Iran, Irak, Saudijska Arabija i SAD, naveo je Amnesty International u svom izvješću.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon niza nehumano izvedenih pogubljenja, američka savezna država Ohio u maju je stavila moratorij na smrtne kazne. Na snazi je do januara.U međuvremenu, zakonodavci pokušavaju da usvoje mjeru kojom bi se onemogućilo da informacije o onome što se dešava u prostoriji za pogubljenja, izađu u javnost.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO