Palestinci pesimistični uprkos rezoluciji

Palestinci ne očekuju mnogo od diplomatske inicijative u UN-u i palestinskog nacrta rezolucije kojim se traži povlačenje izraelskih snaga najkasnije do kraja 2017. 

Više od 25 godina Nihad Shaqildi bavi se draguljarstvom.

Neki od njegovih najprodavanijih rukotvorina su srebrni privjesci. Nihadove rukotvorine imaju oblik granica povijesne Palestine.

Većina Palestinaca ni ne nada se da će njihova buduća država ikad više izgledati tako.

Abbasov plan razbjesnio Izrael

Ipak, mnogi od njih žele da se Izrael povuče s teritorija koje je zauzeo u ratu 1967. godine.

Isto želi i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas. Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da utvrdi rok unutar kojeg će se izraelska vlada vratiti u ove granice.

S druge strane, Nihad Shaqildi ne vjeruje da će se to ikad dogoditi.

“Izrael želi da Palestina bude iscjepkana. Ja ne mogu praviti privjesak u obliku točkica, ne mogu napraviti privjesak površine koju bi nam Izrael bio spreman prepustiti”, kaže Nihad.

Abbasov plan razbjesnio je izraelske vlasti. Premijer Benjamin Netanyahu osudio je palestinski prijedlog.

‘Na terenu se neće ništa promijeniti’

Upravo to je jedan od razloga zbog kojih je Abbas i tražio donošenje rezolucije u Vijeću sigurnosti, u kojoj će biti utvrđen rok okončanja izraelske okupacije.

“Ovaj potez neće polučiti uspjeh, posebno zato što očekujem da SAD uloži veto. Čak i da se usvoji ublažena verzija rezolucije, na terenu se ništa neće promijeniti”, procjenjuje politički analitičar Hany Almasri.

“Palestinski lideri već 20 godina pokušavaju ispregovarati rješenje s Izraelom. Vjeruju kako je najbolji način da dobiju državu putem obvezujućeg, međunarodno priznatog dogovora. Ipak, malo je vjerovatno da će predložena rezolucija biti usvojena u Vijeću sigurnosti. Neki čak kažu da je to nemoguća misija”, izvještava iz Ramallaha reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO