EU sankcionirala Krim i Sevastopolj

Lideri zemalja članica Evropske unije usvojili su danas na samitu u Briselu niz kaznenih mjera koje se odnose na Krimski poluotok i luku Sevastopolj koji su se ranije ove godine otcijepile od Ukrajine i pripojile Rusiji.

Kompanije sa sjedištem u Evropskoj uniji neće više smjeti da investiraju u ovu oblast, a evropskim turističkim operaterima je zabranjeno da nude aranžamne za ljetovališta na Krimu.

Pored toga, brodovi koji plove pod zastavom članica EU-a neće više pristajati u Sevastopolj, što se posebno odnosi na turističke kruzere.

Izvoz tehnologija

Uveden je i embargo na izvoz pojedinih tehnologija na Krim, što uključuje telekomunikacionu opremu i mašine koje se koriste za istraživanje nafte i minerala.

“Zabranjen je izvoz određenih roba i tehnologije kompanijama na Krimu. Ovo se tiče saobraćajnog, telekomunikacijskog i energetskog sektora”, dodaje se u saopćenju.

Odluka Vijeća uslijedila je kao odgovor na rusku aneksiju Krima, koju EU smatra nelegalnom i nelegitimnom.

Također je i evropskim građevinskim kompanijama zabranjeno da prihvataju infrastruktrurne poslove na poluotoku.

Ove sankcije stupaju na snagu 20. decembra, kaže se u saopćenju Evropskog savjeta.

Sankcije su uvedene na dan kada su se lideri EU sastali u Briselu kako bi razgovarali o napetim odnosima sa Rusijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu za njemačku televiziju ARD da je ubijeđen da postoji način da se riješi kriza u Ukrajini.

Published On 17 Nov 2014

Ustavni sud u Moskvi verifikovao je Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji. Da bi postao zvaničan, moraju ga potvrditi parlamenti obje zemlje. Tranzicijski period krimske integracije mora se završiti do 1. januara naredne godine, dok odluka ruskog zakonodavstva stupa na snagu odmah. U Moskvi je Ivan Pavković. 

Published On 19 Mar 2014

Referendum na Krimu održava se u nedjelju. Naša ekipa posjetila je Sevastopolj, strateški važan i većinski ruski grad u kojem se nalaze najveće vojne baze ukrajinske i ruske vojske. Većina ukrajinskih vojnih baza je pod blokadom ili kontrolom ruske vojske. U gradu se trenutno ne osjećaju napetosti.

Published On 14 Mar 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO