Obama: Koalicija će uništiti ISIL

ISIL će proći kao i svi 'sitni tirani i teroristi' prije njih, kaže Obama (EPA)

Koalicija predvođena Amerikom neće dozvoliti da borci grupe Islamska država Irak i Levant nađu utočište i na kraju će ih uništiti, poručio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama tokom posjete vojnoj bazi Fort Dix u New Jereseyju.

Američki predsjednik se u Fort Dixu pojavio u pratnju republikanskog guvernera New Jerseyja, Chrisa Christieja, jednog od potencijalnih kandidata za Obaminog nasljednika 2016. godine.

Obama je ukazao da je izvjestan napredak već ostvaren – zaplijenjene su na stotine vozila i tenkova i zauzeto više od 1.000 borbenih položaja, prenosi Tanjug.

‘Veliki domet’

“Oni (ISIL) misle da mogu da ostvare neke brze pobjede, ali naš domet je veliki. Mi ne odustajemo”, istakao je Obama, dodajući da će ova grupa proći kao i svi “sitni tirani i teroristi” prije nje i da će je svijet ostaviti iza sebe.

Obama je također rekao kako su SAD na putu da okončaju svoju borbenu misiju u Afganistanu do kraja godine, ostavljajući tamo samo snage za obuku afganistanskih snaga sigurnosti i provođenje antiterorističkih operacija.

Obama, za koga je okončanje rata u Afganistanu prioritet, ističe kako tamo još ima izazova.

“Afganistan je još opasno mjesto”, zaključio je Obama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO