Zbog štrajka u prometu Belgija u kolapsu

Opći štrajk, koji su u ponedjeljak u Belgiji organizirali sindikati prosvjedujući protiv mjera štednje nove Vlade, potpuno je obustavio promet i većinu aktivnosti u zemlji.

U belgijskim gradovima nisu organizirani prosvjedni marševi, ali skupine ljudi onemogućavaju ulazak u tvornice, industrijska i trgovačka središta.

Nijedan zrakoplov nije poletio iz zračne luke u Bruxellesu, kao ni iz zračne luke Charleroi, 70-ak kilometara južnije. Ne voze vlakovi, autobusi niti podzemna željeznica.

Škole, dječji vrtići, državna administracija također su u štrajku, a u bolnicama samo primaju hitne slučajeve. Zatvoren je i dobar dio trgovačkih centara.

Sindikati su unatrag nekoliko tjedana najavili velike akcije kada je nova Vlada Charlesa Michela najavila mjere štednje kojima u sljedećih pet godina namjerava uštedjeti 11 milijardi eura.

Između ostaloga, Vlada je predložila da se sljedeće godine ne povećavaju plaće u visini stope inflacije, što je već godinama praksa u Belgiji, te pomicanje dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina od 2030. godine.

Europska komisija je prošli mjesec dala Belgiji, Francuskoj i Italiji dodatni rok do ožujka da poprave svoju fiskalnu situaciju.

Visok javni dug kao problem

Za razliku od Francuske i Italije, belgijski proračunski deficit je unutar dopuštenih tri posto BDP-a, ali je problem visoki javni dug, koji bi, prema projekcijama, 2017. trebao dosegnuti skoro 108 posto BDP-a sa 104,5 posto koliko je iznosio prošle godine.

Komisija je ocijenila da bi Belgija mogla povećati svoju konkurentnost ako ukine automatsku indeksaciju plaća te da bi trebala u potpunosti restrukturirati cijeli sustav plaća.

Proteklih tjedana sindikati su u Belgiji organizirali štrajkove naizmjenično po pokrajinama, a današnji opći štrajk je kulminacija sindikalne akcije.

Prije nešto više od mjesec dana u Bruxellesu je prosvjedovalo više od 120.000 ljudi, a prosvjed je na kraju završio nasiljem zbog sukoba dijela
prosvjednika s policijom.

Šef glavne flamanske stranke u vladinoj koaliciji Bart De Wever optužio je sindikate da su organizirali politički štrajk na poticaj oporbene frankofone Socijalističke stranke.

Sindikati opovrgavaju da je riječ o političkim motivima te ističu da nemaju nikakvu namjeru srušiti Vladu.

Izvor: Agencije