Merkel i Hollande traže reforme u Ukrajini

Prekid vatre objavljen u utorak na istoku Ukrajine, četvrti je u osam mjeseci (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande pozvali su ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da nastavi s gospodarskim reformama kako bi se potaknuo oporavak u Ukrajini i olakšao pristup stranoj pomoći.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Siebert rekao je da su dvoje čelnika u telefonskom razgovoru ohrabrili Porošenka da „pokrene planirane reforme“.

Specijal: Kriza u Ukrajini

„Samo se na taj način može potaknuti gospodarski oporavak i pristup međunarodnoj financijskoj pomoći“, rekao je Siebert.

Ukrajinski parlament ranije je odobrio novi vladin ekonomski program koji predviđa oštre reforme kako bi se osigurala financijska pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i drugih stranih institucija.

Program uključuje poreznu reformu, povećanje cijena energije i privatizaciju državnih tvrtki kako bi se smanjila korupcija u zemlji koja se nalazi na rubu stečaja.

Lavrov i Kerry o Ukrajini

U međuvremenu su o ukrajinskoj krizi, a uoči susreta u Rimu, o primjeni dogovora o primirju iz Minska razgovarali i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry.

„Odnosi moraju da se razvijaju samo na bazi jednakosti i uzajamnog poštovanja interesa, a pokušaji pritisaka na Rusiju nemaju nikakvu perspektivu“, rekao je tom prilikom Lavrov.

Razgovarali su i o palestinsko-izraelskom mirovnom procesu, rješavanju sirijskog konflikta kao i potrebi postizanja sveobuhvatnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, priopćeno je iz Kremlja.

Humanitarna pomoć istoku Ukrajine

Moskovski Crveni križ poslat će danas humanitarnu pomoć u Lugansk, na istoku Ukrajine, a pomoć sadržava 80 tona hrane, lijekova i mediciske opreme.

Kako je rečeno iz te humanitarne organizacije, pomoć se upućuje lokalnom Crvenom križu koji “radi u uvjetima humanitarne katastrofe velikih razmjera”.

U toj regiji ne isplaćuju se mirovine, ni socijalna pomoć, a nezaposlenost je velika.

Izvor: Agencije