Život pod ISIL-om sve skuplji

Namirnice su u gradovima pod kontrolom ISIL-a četverostruko skuplje (Reuters)

Saadi Abdul-Rahman je nedavno morao povući svoje troje djece iz škole u iračkom gradu Mosulu, gdje militanti grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) od juna vladaju čeličnom pesnicom.

Troškovi života su skočili, a porodica jedva sastavlja kraj s krajem, čak i nakon što je poslala djecu na rad.

„Ne možemo priuštiti plin, kerozin i hranu“, kaže 56-godišnji penzionisani Vladin radnik. „Situacija u Mosulu je jadna.“

Ekonomija u samoproglašenom „halifatu“, koju je ISIL proglasio, spajajući Irak i Siriju, pokazuje prve znakove umora. Cijene većine namirnica su se udvostručile, dok zračni udari koalicije otežavaju kretanje proizvoda u i iz vojnih uporišta, što dovodi do nestašica, skoka cijena i stvaranja crnih tržišta.

Gnjev raste među stanovnicima pod vlasti grupe ISIL, koji su u početku dobili podršku svojom mogućnosti da pruže različite usluge.

Nestašica kerozina

U prvim danima svoje vladavine ISIL je subvencionirao cijene hrane i nafte bogatstvom koje su skupili krijumčareći naftu, ucjenama i otkupninama.

„Mogu skupljati poreze, iznuđivati novac i tako dalje, ali to dugoročno neće biti dovoljno da održava ovako neizbalansiran ekonomski sistem.“

Krijumčarenu naftu su prodavali po niskim cijenama – od 25 do 60 dolara po barelu, koji inače košta 100 dolara i više, kažu analitičari i Vladini zvaničnici.

Ali cijene su u proteklim sedmicama skočile u gradovima koji su pod kontrolom militanata. Nestašica je proizvoda poput kerozina, koji se koristi za grijanje i kuhanje, dok su alkohol i cigarete, koje su strogo zabranjene, stigli na crno tržište po izuzetno visokim cijenama.

Pušenje je kažnjivo u Mosulu. Ali u skladišu u predgrađu cigarete i kerozin se mogu pronaći – po izuzetno visokim cijenama – na crnim tržištima kojima upravljaju članovi ISIL-a.

Tamo kutija cigareta košta 30.000 dinara ili 26 dolara, što je više nego duplo u odnosu na cijene prije halifata, kažu stanovnici, prenosi AFP.

Militanti „stvaraju neodrživu ekonomiju“, kaže Paul Sullivan, stručnjak za ekonomiju Bliskog istoka pri Univerzitetu za nacionalnu sigurnost u Washingtonu.

„Na kraju će cijena subvencioniranja i kontrole cijena nadjačati njihova sredstva dobijena krijumčarenjem, koja oni, također, koriste za ofanzivne i za defanzivne akcije.“

„Mogu skupljati poreze, iznuđivati novac i tako dalje“, kaže on. „Ali to dugoročno neće biti dovoljno da održava ovako neizbalansiran ekonomski sistem.“

Slom sigurnosti

U sirijskom gradu Raqqa, takozvanom glavnom gradu militanata ISIL-a, slom sigurnosti uz granicu sa Irakom u zonama pod kontrolom ISIL-a doveo je do razvoja trgovine sa Mosulom.

Kamioni iz Turske, također, dolaze u grad i prave stalni dovod voća i povrća, pšenice i tekstila.

Ali cijena života je naglo skočila otkako su počeli zračni napadi, a nestašica vode i struje je sve češća, kažu stanovnici.

Pored toga, strogi zakoni loše utječu na posao, kaže Bari Abdul-Latif, aktivista u gradu Al-Bab, koji je pod kontrolom ISIL-a, u provinciji Halep na sjeveru Sirije.


Kamioni iz Turske donose voće i povrće [AP]

Ali strani borci su sa sobom donosili dosta čvrste valute, čime su donekle nadoknadili gubitak.

Prošlog mjeseca je Abu Bakr al-Baghdadi, lider ISIL-a odredio kovanje zlata, srebra i bakra za stvaranje njihove valute – islamskog dinara – kojim će se „zamijeniti tiranski monetarni sistem“ napravljen po modelu zapadnih ekonomija.

Ali trgovina u gradovima koji su pod kontrolom ISIL-a se nastavlja u iračkim dinarima i američkim dolarima.

Dolazak zime doveo je do opasne nestašice benzina i kerozina. Zvanična cijena litre benzina u zonama pod kontrolom vlade je 450 dinara (40 centi), ali u Mosulu je cijena četverostruko veća.

Bareli od 200 litara kerozina se u Mosulu prodaju po cijeni od 250.000 dinara (220 dolara), dok je zvanična cijena 30.000 dinara.

Porezi i nameti

U Faludži, gradu na zapadu Iraka, koji je skoro godinu dana pod kontrolom militanata, stanovnici su počeli obarati stabla da bi se grijali, jer je kerozina nedovoljno.

Grad je okružen Vladinim snagama, a zbog skoro svakodnevnog granatiranja u neke dijelove grada je opasno ići.

Rezultat toga je nagli skok u cijenama hrane i goriva – vreća riže od 50 kilograma košta 75.000 dinara (65 dolara), dok je prije tri mjeseca koštala 10.000 dinara (devet dolara).

„Treba im 150.000 barela dnevno samo da zadovolje lokalnu potrošnju. To ne znači da imaju pristup tim količinama.“

Boca plina košta 140.000 dinara (115 dolara).

Mnoge namirnice su nedostupne Abdul-Rahmanu i njegovoj porodici u Mosulu, čak i nakon što su njegovi sinovi napustili školu i počeli voziti taksi i raditi u restoranu.

Više je faktora koji dovode do nedostataka i skokova u cijenama, kažu stanovnici Mosula i Faludže, dva najveća uporišta grupe u Iraku.

Militanti su nametnuli porez na vozila koja ulaze na njihovu teritoriju, čime su smanjili poslovanje.

Bez mobitela

Dostave su često pljačkane, a zbog koalicijskih zračnih udara i vojnih operacija mnoge ceste nisu prohodne.

Prije zauzimanja Mosula putovanje do turske granice je trajalo četiri sata. Sada može trajati i do sedam dana istom cestom. A cijena za ulazak u Mosul može biti i do 300 dolara, kažu stanovnici.

Direktor Iračkog Instituta za energetiku Luay al-Khateeb kaže da ISIL drži pod kontrolom teritoriju u Iraku i Siriji na kojoj živi između 6,5 i osam miliona ljudi.

„Treba im 150.000 barela dnevno samo da zadovolje lokalnu potrošnju“, kaže on. „A to je minimum potreba za prevoz, pekare i proizvodnju struje.“

„To ne znači da imaju pristup tim količinama“, dodao je on.

Prošlog mjeseca militanti su ugasili servis mobilne telefonije u Mosulu, rekavši da su stanovnici američkim snagama javljali gdje se ISIL nalazi. Signali mobitela nisu ponovno uspostavljeni, zbog čega je grad praktično stao. Radnje, fabrike i trgovine su zatvorene, a među vlasnicima raste očaj. 

„Većina operacija prebacivanja novca se vrši pozivima mobitelima“, kaže Osama Abdul-Aziz, vlasnik ureda za transfer novca u Mosulu. „Možemo koristiti internet, ali on je veoma spor i nekad uopšte ne radi, što nam drastično usporava posao.“

U prodavnici Mohammeda Abdullaha u Mosulu brdo kartica za dopunu kredita raste svaki dan. „Naš biznis i način zarade je u ruševinama“, dodao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Irački ministar finansija je potvrdio za Al Jazeeru da borbe protiv ISIL-a iscrpljuju ekonomiju te zemlje. Ministar također smatra kako je ključno da se odbrani grad Mosul.  Sigurnosne mjere su na najvišem nivou. 

Published On 12 Dec 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO