Turska policija uhapsila 31 osobu

Turska policija danas je uhapsila 31 osobu  u sklopu operacije protiv „organizacije koja sa vlasti želi svrgnuti Vladu Turske“, javila je Anadolija.

Racija je izvršena u 13 gradova širom Turske, uključujući Istanbul. 

Među uhapšenima su glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Zaman, Ekrem Dumanli i predsjednik televizijske grupe Samanyolu, Hidayet Kara, zbog sumnje da su povezani sa grupom Gulen.

“U obrazloženju sudijske odluke kaže se da je stvorena organizacija koja je prijetnjama, zaplašivanjima, lažnom dokumentacijom kao i ugrožavanjima sloboda pojedinaca činila nezakonite radnje. Zato je donesena odluka za privođenje spomenutih osoba”, rekao je Ismet Yilmaz, turski ministar odbrane.  

Turska vlada vjeruje da pokret predvodi imam Fethullah Gulen u Sjedinjenim Američkim Državama, s ciljem infiltracije u državu.

Iz policije dodaju da u operaciji namjeravaju uhapsiti ukupno 32 osobe, među kojima su viši policijski službenici i uposlenici medija.

Uhapšeni se, navodno, sumnjiče da su krivotvorili dokaze i kovali zavjere protiv Vlade Turske od 2010. godine, u okviru pokreta Gulen.

U Eskišehiru su uhapšeni producent i direktor TV emisije “Samanyolu”, Salih Aslan i Engin Koc, te su poslani u zatvor u Istanbulu.

Njihov advokat Turgay Balaban je rekao da su oni uhapšeni zbog sumnje u povezanost sa djelovanjem strane operacije.

U Vanu je uhapšena Makbule Cam, koja piše scenarije za TV emisiju “Tek Turkiye”.

Izvor: Al Jazeera i agencije