Japan: Pobijedila koalicija premijera Abea

Shinzo Abe želi novi mandat za svoj ekonomski program (EPA)

Vladajuća koalicija japanskog premijera Shinza Abea osvojila je u nedjelju ubjedljivu pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima, no pokazala su se tačnim predviđanja o slabom odazivu birača što bi moglo obezvrijediti Abeov najavljeni mandat posvećen ponajprije oživljavanju ekonomije, javlja Hina.

Prema izlaznim anketama, Abeovi liberalni demokrati i koalicijski partner, stranka Komeito, osvojili su više od 317 od 475 mjesta u Donjem domu Parlamenta, dovoljno da zadrže veliku prevlast. Izlaznost je, prema dostupnim podacimai, rekordno niska, možda i niža od izlaznosti na izborima 2012. kada se pozivu na birališta odazvalo 59,3 posto birača. Pravo glasa ima gotovo 105 miliona Japanaca koji su bili pozvani izabrati 475 zastupnika između 1.191 kandidata.

Abe je raspustio Parlament i sazvao prijevremene izbore za Donji dom, jer, kako je rekao, želi novi mandat za svoj ekonomski, ali i druge programe.

Rekao je da će podnijeti ostavku ako njegova Liberalno-demokratska partija ne osvoji većinu. Međutim, to je malo vjerovatno, s obzirom na oslabljene opozicione partije, ocijenila je agencija AP.

Pad ulaganja u nekretnine i kompanije

Uoči raspuštanja Parlamenta u novembru Abe je rekao da će odložiti do 2017. podizanje poreza na promet planiran za iduću godinu, pošto je zemlja ušla u recesiju poslije povećanja tog poreza u aprilu.

Porast poreza na promet u Japanu odredila je prethodna Vlada 2012. da suzbije ogroman javni dug zemlje, najveći među razvijenim državama.

Prvo podizanje ovog poreza sa pet na osam procenata bilo je u aprilu.

Abeova Vlada nadala se da će taj porast povećati državne prihode, ali su Japanci umjesto toga smanjili potrošnju.

Porast poreza na promet doveo je do pada ulaganja u nekretnine i kompanije. Drugo povećanje ovog poreza bilo je planirano za oktobar 2015, ali sada će biti odgođeno najmanje 18 mjeseci.

Odlaganje planiranog daljeg povećanja poreza usporit će Japan u konsolidaciji javnih finansija, ali Abe je rekao da je rizik za privredu veća prijetnja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO