Sjećanje na masakr u Nankingu

Kina obilježava 77. godišnjicu masakra u Nankingu, kada je, prema kineskim podacima, japanska vojska tokom šest sedmica ubila 300 hiljada stanovnika tadašnje kineske prijestolnice. Ceremoniju u Nankingu pratio je reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Simboličan trenutak… Prisjećanje na događaje čije se posljedice osjete i nakon skoro 80 godina.

Odluka da se ceremonija podigne na viši nivo donesena je ranije ove godine, kad su odnosi između Pekinga i Tokija zahladili. Ceremoniji su prisustvovali i preživjeli, kojih je sve manje.

Predsjednik Xi Jinping izjavio je da je zločine koje je Japan ovdje počinio nemoguće zaboraviti, ali je uputio i pomirljive riječi.

Šest mjeseci ubilačkog pohoda

„Ne bismo trebali mrziti neki narod samo zato što je u njemu bila nekolicina militanata. Trebali bismo se okrenuti budućnosti i zajedno doprinositi miru”, rekao je kineski predsjednik.

Prije 77 godina japanske okupacijske snage osvojile su grad i počele ubilački pohod koji je trajao šest sedmica.

Devedesetsedmogodišnji Hau Guang Tian jedan je od posljednjih preostalih svjedoka. Bio je vojnik kineske vojske koja je branila Nanking. Njegov i doprinos njegovih saboraca gotovo se ne spominje u službenoj verziji događaja. 

Zvaničnici su njime paradirali pred lokalnim novinarima, ali Al Jazeeri razgovor nije dozvoljen.

Na zidovima – fotografije nekih od 300.000 ljudi za koje Kina tvrdi da su masakrirani u Nankingu.

Japan i dalje osporava tu cifru, tvrdeći da je barem dva puta manja. U svakom slučaju, događaj poznat kao „Silovanje Nankinga” jedno je od najgorih zvjerstava počinjenih tokom ratova proteklog stoljeća.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera