Neredi u Cirihu, sukob policije i huligana

Huligani su zapalili policijsko vozilo i ukrali policijsku opremu (EPA)

Najmanje sedam policajaca povrijeđeno je u sukobima sa maskiranim huliganima u Cirihu, saopćila je danas švicarska policija, prenosi Srna.

U neredima koji su izbili sinoć, a iza kojih prema tvrdnjama policije stoji radikalna ljevica, pričinjena je materijalna šteta koja se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada eura. 

Više stotina maskiranih huligana sukobilo se sa policijom u uobičajeno mirnom centru Ciriha, paleći automobile, drveće i kante za smeće, saopćila je švicarska policija.

Prema ciriškoj policiji, nerede su napravili ljevičari pod motom „Vratite nam ulice“ (Reclaim the Streets), koji žele grad bez policije i pravila.

Na proteste su pozvali putem SMS-a i letaka, u kojima je stajala ključna riječ “aRTeaS”, koja sadrži akronim društvenog pokreta „Reclaim The Streets“. U pozivu na proteste pisalo je „Večeras će ovaj grad ponovno živjeti. Uzimamo ono što nam pripada. Mi smo grad!“ i dodano da one koji dođu očekuju pića, zvuk i iznenađenje. 

Policija je upotrijebila gumene metke, suzavac i vodeni top kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina ljudi, od kojih su mnogi, s maskama na licu, bili naoružani metalnim šipkama i bacali kamenice i projektile na policajce, prenio je AFP.

Grupa huligana koja se okupila u centru grada oko 22 sata bacala je kamenice na policajce, zapalila jedno policijsko vozilo i ukrala policijsku opremu prije dolaska pojačanja, navodi se u saopćenju lokalne policije.

Uspostavljen red

Huligani su palili drveće, automobile i kante za smeće, te razbili izloge radnji, kao i prozor jednog prepunog restorana, a prestrašeni gosti pobjegli su u podrum i zadnji dio tog objekta.

Policija je uspjela do ponoći uspostaviti red.

Četvorica muškaraca – dva Švicarca, državljanin Velike Britanije i državljanin Lihtenštajna – uhapšeni su pod sumnjom da su učestvovali u neredima.

Cirih, najveći grad u Švicarskoj, jedan je od glavnih finansijskih centara, u kome su smješteni brojni bankarski giganti i jedan je od najbogatijih evropskih gradova.

Izvor: Agencije