ISIL pogubio četvoricu muškaraca u Siriji

ISIL na sličan način postupa sa suparničkim borcima i stranim zarobljenicima (Al Jazeera)

Samoproglašene policijske snage oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u zapadnoj Siriji odrubile su glave četvorici muškaraca optuženih za bogohuljenje, objavio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Muškarci su pogubljeni istočno od Homsa, objavila je organizacija.

Slično ubistvo počinjeno je i u utorak, kada su militanti ISIL-a pogubili jednog muškarca na gradskom trgu na sjeveru zemlje.

Uz to, jedan muškarac i žena kamenovani su nasmrt zbog preljube u Manbidžu na sjeveru Sirije.

Mještani i aktivisti tvrde da je ISIL odrubio glave i kamenovao na smrt mnoge ljude u područjima koja nadzire u Siriji i Iraku zbog nepoštivanja njihovog tumačenja islamskog zakona.

Oboren helikopter

Slično postupaju i sa suparničkim borcima te stranim zarobljenicima, a uspostavili su i policijske ophodnje kako bi kontrolisali ponašanje javnosti.

ISIL je danas oborio irački vojni helikopter, a oba pilota su poginula, saopštili su irački zvaničnici.

Helikopter je oboren u predgrađu šiitskog svetog mjesta Samara, 95 kilometara sjeverno od Bagdada.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane izjavio je agenciji AP da je ISIL oborio helikopter iz raketnog minobacača, koji se ispaljuje s ramena.

Taj tip helikoptera može da služi u borbene svrhe, za nadgledanje ili transport.

Oni su u oktobru oborili najmanje još dva iračka vojna helikoptera u blizini grada Beiji, prenosi agencija Tanjug.

Borbe u Anbaru

ISIL-ovi borci izveli su dva napada samoubilačkim autobombama na sigurnosne kontrolne tačke na glavnom ulazu u grad Haditha.

Haditha, u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, trenutno je najvećim dijelom pod kontrolom Vlade, a njene trupe i plemena drže otprilike 70 posto grada.

ISIL, međutim, kontroliše zone u smjeru granice sa Sirijom.

U subotnjem napadu je ubijeno najmanje 12 ljudi, a još 17 je povrijeđeno, rekli su ljekarski izvori Al Jazeeri.

Devet policajaca i tri civila su poginuli, kažu izvori. Ranije je ISIL preuzeo kontrolu nad različitim dijelovima provincije Anbar.

Reporterka Al Jazeere Jane Arraf kaže da su borci zauzeli selo Al-Jabha u petak iza ponoći. Selo je udaljeno 12 kilometara od Ramadija.

Dodala je da je ISIL odmah poslao poruku kroz džamijski razglas, u kojoj je stanovnicima rekao da će biti sigurni ukoliko se ne pobune.

„ISIL je jasno dao do znanja da se bori za kontrolu nad koridorom među plemenima koja su se okrenula protiv ISIL-a i vojnog komandnog centra u Ramadiju“, kaže naša dopisnica.

„Žestoke borbe su se vodile širom Anbara. ISIL je preuzeo više sela u proteklih nekoliko dana. Stanovnici kažu kako je očito da ISIL napreduje, pa su poslali očajničke pozive upomoć stranim trupama, uključujući i poziv šefa provincijskog vijeća.

Izvor: Agencije