SAD usvojio prijedlog novih sankcija Rusiji

Nove mjere američkog Kongresa su usmjerene na ruski odbrambeni i energetski sektor (EPA)

Piše: Ivica Puljić

U oba doma američkog Kongresa jednoglasno je usvojen zakonski prijedlog o novim sankcijama za Rusiju i sada se čeka na potpis predsjednika Baracka Obame.

Ovim se zakonskim nacrtom autorizira predsjednik Obama da osigura pomoć Ukrajini u oružju, uključujući protutenkovsko naoružanje, streljivo i bespilotne letjelice za taktičku upotrebu.

No, taj zakonski prijedlog ne nameće pravnu obvezu predsjedniku da poduzme spomenute akcije.

Odbačen ključni dio

Zakonodavci su odbacili ključni dio u originalnom prijedlogu kojim se tražilo da Ukrajina, Gruzija i Moldavija postanu vodeći saveznici Sjedinjenih Država izvan NATO saveza.

Ta je rečenica uklonjena kako bi se osiguralo usvajanje zakona. Nove mjere su usmjerene na ruski obrambeni i energetski sektor, kažnjavajući kompanije poput državne tvrtke koja se bavi uvozom i izvozom vojne opreme, Rosoboronexport.

Ovaj zakon također obvezuje predsjednika Obamu da nametne sankcije ruskom obrambenom sektoru, odnosno ruskim kompanijama koje su pod kontrolom države, a bave se prodajom ili transferom vojne opreme Siriji, nekim područjima u Ukrajini, Gruziji ili Moldaviji bez ikakvih konsultacija s vladama tih zemalja.

Potencijalne sankcije Gazpromu

Tako recimo, odluka nalaže Obami da uvede sankcije ruskom gigantu Gazpromu u slučaju da smanji količine plina zemljama NATO-a te Ukrajini, Gruziji i Moldaviji.

Cilj je prekinuti slanje naoružanja iz Rusije preko granice u Istočnu Ukrajinu. Predsjednik Obama još treba odobriti slanje dodatnog naoružanja koje je zatražila Vlada u Kijevu.

U posljednjih nekoliko mjeseci zemlje Zapada su nametnule sankcije ruskom financijskom i energetskom sektoru te pojedincima koji su bliski predsjedniku Putinu.

Prošlog je mjeseca Pentagon dopremio 20 protuminobacačkih radarskih sustava u Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeeru