Kinezi ugroženi japanskim hemijskim oružjem

Kina obilježava 77. godišnjicu masakra u Nanjingu. Tamo je japanska vojska 1937. godine ubila više od 300.000 kineskih civila.

Međutim, decenijama nakon Drugog svjetskog rata, stanovnici tog dijela Kine i dalje su žrtve hemijskog oružja koji su Japanci ostavili iza sebe, javlja Adrian Brown, novinar Al Jazeere.

Širom ledom okovanog krajolika sjeveroistočne Kine leži smrtonosno naslijeđe druge države.

Tamo se nalazi 700.000 granata za koje japanske vlasti priznaju da su ih ostavile iza sebe.

Više od polovina tog broja je u provinciji Jilin.

Poljoprivrednik Shang Sanli je kazao: “Nalaze se svuda. Ponekad ih nađemo dok oremo zemlju.”

Sanlijev sin teško je povrijeđen kad je stao na granatu prije 10 godina. Nije mu jasno zašto granata koju su pronašli nije uklonjena.

“Naravno da se brinemo. Možemo stradati ako je samo dotaknemo”, kazao je Sanli.

Opekotine od hemikalija

Otac druge žrtve, Liu Guoyi, kaže kako se njegov sin igrao pored zaleđenog potoka gdje je spazio cijev koju je pokušao uzeti, nadajući se da je može prodati kao staro željezo. Hemikalije iz granate nanijele su mu teške opekotine po ruci. Zasad vodi bezuspješnu pravnu bitku za dobijanje naknade od japanske vlade.

On je kazao: “Kako da ne budem bijesan. Japanske snage su na našoj zemlji ostavile hemijsko naoružanje. Ne samo što su nam ubijali pretke, nego nam sada ubijaju i djecu i buduće generacije.”

Japan je priznao da je njihova vojska tokom povlačenja ostavila hemijsko oružje, uključujući i bojne otrove.

U tajnoj vojnoj bazi u Jilinu se pod japanskim nadzorom uništavaju hemijska oružja.

Ipak, kineska vlada tvrdi da sve to ide presporo.

“Prema nekim procjenama, u eksplozijama japanskog hemijskog oružja povrijeđeno je najmanje 2.000 Kineza. Većina preživjelih ima teške opekotine i druge povrede. Zvanični Tokio tvrdi da je pronašao i uništio najmanje 4.000 komada hemijskog oružja. No, to je tek mali procent onoga šta je japanska vojska ostavila iza sebe”, javlja Brown.

Japan je obećao uništiti što veći broj ovog naoružanja do 2012. Danas, gotovo 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, Tokio traži još vremena.

Izvor: Al Jazeera