Kapetanu Draganu odbijena žalba na izručenje

Vasiljković uhapšen u Perthu 2006. godine i od tada se nalazi u zatvoru (EPA)

Australski savezni sud odbacio je posljednju u nizu žalbi na izručenje koju je podnio jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj Dragan Vasiljković čije izručenje Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, pišu australski mediji.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao „kapetan Dragan“, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Snedden, negira takve tvrdnje i pred australskim sudovima već osam godina pokušava osporiti izručenje. Veći dio od tih osam godina proveo je u zatvoru.

Vasiljković je prošle godine uspio prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj nakon što je sutkinja australskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Konzul zadovoljan

Hrvatski generalni konzul u Melbourneu Dubravko Belavić rekao je u petak da je sudska odluka zadovoljavajuća, prenose australski mediji.

Glasnogovornica ureda državnog odvjetnika kazala je da je „savezni sud utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravedni proces“ kada se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj te da će „ostati u ekstradikcijskom pritvoru u Australiji“.

Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori rekao je za SBS da će se njegov klijent vjerojatno žaliti Vrhovnom sudu te naglasio da se najviše boji da „kapetan Dragan“ neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga vrate u Hrvatsku.

“Veoma sam zabrinut zbog toga što će se dogoditi u Hrvatskoj. Konačno sam dobio uvid u sudske spise i saznao da je (u Hrvatskoj) imenovan odvjetnik, ali da se taj odvjetnik nikada nije javio i pokušao komunicirati“, rekao je Mori.

Dodao je kako bi vrijeme koje je Dragan Vasiljković proveo u australskom zatvoru trebalo računati u Hrvatskoj, ako se donese osuđujuća presuda.

“Postoje neka velika neodgovorena pitanja. Hoće li Hrvatska priznati svaki dan koji je odslužio ovdje u Australiji, a morali bi to priznati jer Ženevske konvencije to traže. Australija nije zatražila nikakva posebna jamstva od Hrvatske“, navodi Mori.

U zatvoru od 2006. godine

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. godine i od tada se nalazi u zatvoru. Na slobodu je pušten 2009. i početkom 2010. godine, ali je nakon toga, temeljem odluke Vrhovnog suda, ponovno uhićen.

Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će „kapetana Dragana“ izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenje podnesen 2005.

“Kapetana Dragana” Hrvatska traži u vezi sa optužbama za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. godine.

Prema optužnici koju je objavilo Tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković negira sve optužbe.

Izvor: Agencije