EK: Potvrđena obustava izgradnje Južnog toka

Rusija je 1. decembra odustala od Južnog toka (Reuters)

Evropska komisija dobila je zvaničnu potvrdu Moskve o obustavi gradnje gasovoda Južni tok, saopštila je press služba Evropske komisije.

U  telefonskom razgovoru sa zamjenikom evropskog komesara za energetiku Maročem Sevčovićem, ruski ministar energetike Aleksander Novavk potvrdio je obustavu gradnje Južnog toka.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra objavio da njegova zemlja odustaje od tog projekta.

Zbog ruske odluku da odustane od Južnog toka, gasovoda prema Evropi, mnogi kreatori cjevovoda od Japana do Njemačke s nestrpljenjem očekuju sudbinu posla vrijednog 1,8 milijardi eura.

Njihove nade su prikovane za alternativni cjevovod do Turske, koji je predsjednik Rusije predložio.

Proizvođači strahuju

„Ako novi cjevovod do Turske dobije zeleno svjetlo, izvršioci posla neće ništa izgubiti, samo će se količine cjevovoda ponovo računati“, rekao je Ivan Šabalov, šef lobi grupe Ruska asocijacija proizvođača cjevovoda, prenosi Reuters.

Ruski izvoznik gasa Gazprom potpisao je dogovore za dva od četiri stadija izgradnje Južnog toka.

Planovima za 2.400 kilometara dug cjevovod, koji je Gazprom planirao otvoriti do 2018. godine, isporučivalo bi se 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, što je dovoljno za skoro 15 posto godišnje potražnje Evrope.

Njemački Europipe je trebao isporučiti polovinu cijevi za prvi fazu, a ruski United Metallurgical Company (OMK) i Severstalov Izhora Pipe Mill drugu polovinu.

Šabalov je rekao da su ruski dobavljači cijevi dostavili cijevi za prvu fazu i za to primili novac. Europipe do sada nije dao komentar.

Izvor: Agencije