UN: Američko mučenje pokrenulo val terorizma

'Ne osjećamo da smo ugrozile moralne norme', poručili su iz State Departmenta (EPA)

Specijalni izvjestitelj za torturu u Ujedinjenim narodima (UN) Juan Mendez izjavio je kako nespremnost SAD-a da surađuje s međunarodnim dužnosnicima o kršenju prava u svojoj zemlji olakšava drugim zemljama u svijetu da ne izvršavaju svoje obaveze.

Komentirajući objavljeni Izvještaj o postupanju CIA-e u pritvaranju i ispitivanju zarobljenika nakon napada 11. rujna 2001. godine, Mendez je upozorio kako su aktivnosti mučenja zatvorenika nakon 11. rujna izazvale veći stupanj terorizma.

„Nema sumnje da je program mučenja nakon 11. rujna potaknuo novi val terorizma. Prakse mučenja su pripremile teren za obimnije terorističke aktivnosti“, naveo je Mendez u priopćenju objavljenom na internet stranici Ureda visokog povjerenstva za ljudska prava UN-a.

Istaknuo je i kako se u spomenutom izvještaju navodi kako su američki dužnosnici odobrili praksu mučenja zatvorenika.

I drugi ohrabreni na torturu

„Kao specijalni izvjestitelj za torturu u UN-u išao sam u mnoge zemlje u svijetu i u njima sam vidio da se pitaju zašto oni ne mogu obavljati praksu mučenja kada to SAD rade“, rekao je Mendez.

Po njemu, američka upotreba kontroverznih tehnika ispitivanja ohrabrila je i druge zemlje da obavljaju torturu.

„Imali smo moralni osjećaj za osudu što je bilo univerzalno. Zemlje koje su obavljale torturu kasnije su negirale da su to činile. Primjer koje su dale SAD bio je veliki korak unatrag u borbi protiv sličnih praksi u brojnim zemljama širom svijeta“, istaknuo je Mendez.

On je objavljivanje izvještaja ocijenio prvim korakom u smjeru “ispunjenja drugih obaveza SAD prema Konvenciji protiv torture, poput borbe protiv imuniteta i osiguranja odgovornosti vršenjem istrage i progonom odgovornih”.

SAD: Nismo ugrozili moralne norme

Govoreći o izvještaju o CIA-i, glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki izjavila je da Sjedinjene Američke Države „ne osjećaju da su ugrozile moralne norme“.

„Ako druge zemlje objave izvještaje o njihovim praksama ljudskih prava i praksama prikupljanja informacija u njihovim obavještajnim službama, naravno da ćemo izraziti zadovoljstvo, ali to ne rade druge zemlje“, rekla je Psaki.

Na novinarsko pitanje je li nakon objavljivanja izvještaja SAD osjeća da su ugrozili svoje moralne norme, Psaki je odgovorila negativno.

Ipak, potvrdila je da su dobili pozive iz pojedinih europskih zemalja o izvođenju pred sudove osoba odgovornih za slučajeve o kojima se govori u izvještaju.

U Izvještaju o postupanju CIA-e u pritvaranju i ispitivanju zarobljenika nakon napada 11. rujna 2001. godine navedeno je da su metode ispitivanja bile brutalnije i gore nego što je bilo predstavljeno.

Izvještaj je objavljen prije dva dana nakon petogodišnje istrage koju je senatski Odbor za obavještajna pitanja proveo o programu čija je svrha bila dobivanje informacija od pripadnika Al-Kaide i drugih osumnjičenih u zatvorskim prostorijama širom svijeta.

Izvor: Agencije