Time: Osoba godine borci protiv ebole

Time je 2013. za osobu godine izabrao papu Franju, a godinu ranije Baracka Obamu (AP)

Liječnici, bolničari i druge osobe koje se bore protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi američki časopis Time proglasio je “osobom 2014”.

“Zbog neumornog pokazivanja odvažnosti i saosjećanja, zbog toga što su svijetu dali vremena da ojača svoju odbranu, zbog izlaganja riziku, zbog svoje upornosti za žrtve i spašavanje života, borci protiv ebole su Timeova osoba godine 2014”, komentirala je u glavna urednica Nancy Gibbs na web stranici časopisa, obrazlažući svoj izbor.

Time je 2013. za osobu godine izabrao papu Franju.

Časopis je odao priznanje “borcima protiv ebole” u cjelini, spomenuvši “posebne snage organizacije Liječnici bez granica, humanitarne radnike kršćanskog dobrotvornog udruženja Samaritan's purse i mnoge druge širom svijeta koji su se borili zajedno s mjesnim liječnicima i bolničarima, s radnicima hitne medicinske i pogrebne službe”.

‘Ebola je rat’

Prema riječima Nancy Gibbs, vlade nisu bile prikladno opremljene kako bi odgovorile na tu krizu. “Ebola je rat i upozorenje. Međunarodni zdravstveni sistem ni izdaleka nije dovoljno snažan da bi nas zaštitio od neke zarazne bolesti”.

U tri zapadnoafričke zemlje najpogođenije ebolom (Liberija, Sijera Leone i Gvineja) umrla je 6331 osoba od 17.800 zaraženih, navodi se u posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, objavljenom 6. decembra.

Zdravstveno osoblje na prvoj liniji u borbi s virusom plaća pogotovo visoku cijenu, budući da je od 592 zaražena umrlo 340 radnika.

Putin na trećem mjestu

Američki časopis bira osobu godine od 1927. godine.

U 2012. je izabrao tek izabranog američkog predsjednika Baracka Obamu.

Na drugom mjestu za 2014. su demonstranti iz Fergusona, u Missouriju, koji od početka augusta izlaze na proteste protiv ubistva mladog crnca, koje je počinio policajac bijelac i koje je ponovno potaknulo rasno pitanje širom zemlje.

Na trećem mjestu je ruski predsjednik Vladimir Putin koji je, smatra Time, postavio zadaću obnove ruskog carstva.

Izvor. Agencije