Senat Francuske za priznanje Palestine

Glasanje o nacrtu prijedloga u Senatu predložili zastupnici iz partije Zelenih (Anadolija)

Francuski senat prihvatio je nacrt odluke kojim se od Vlade te evropske države traži da prizna Palestinu kao državu, javlja agencija Anadolija.

Nakon što je početkom mjeseca Narodna skupština Francuske izglasala nacrt prijedloga Vladi da se Palestina prizna kao država, o istom nacrtu danas su se izjasnili i zastupnici Francuskog senata.

Inače, glasanje o nacrtu prijedloga u Senatu su predložili zastupnici iz partije Zelenih.

Iako ove odluke oba doma Francuskog parlamenta imaju simboličan i neobavezujući karakter, analitičari tvrde da ti potezi nedvojbeno pokazuju francusku podršku Palestini u mirovnom procesu na Bliskom istoku i da će izazvati reakciju izraelskih vlasti.

Zastupnici Narodne skupštine su na prijedlog zastupnika iz reda socijalista prošle sedmice većinom glasova usvojili nacrt prijedloga o priznavanju palestinske države.

Usvajanje odluke, koja ima karakter preporuke, podržalo je 339 zastupnika, a protiv se izjasnio 151. Ljevičarske stranke i Zeleni su podržali, a Unija narodnog pokreta (UMP) glasala je protiv.

Za zvanično priznanje palestinske države potrebno je da konkretne poteze donese Francuska vlada.

Glasanje u Evropskom parlamentu

O nacrtu odluke za priznavanje Palestine kao države razgovaralo se i u Evropskom parlamentu, a na glasanje će se iznijeti tokom ovog mjeseca.

Prošlog mjeseca, Švedska je priznala Palestinu kao državu, a nakon nje su i Velika Britanija i Irska donijele neobavezujeće odluke o priznanju te države.

Španski parlament je, također, donio rezoluciju o usvajanju prijedloga o priznanju Palestine, a u Holandskom parlamentu je počela rasprava o priznanju Palestine kao države.

Od ukupno 193 države, Palestinu kao državu do sada je priznalo 135 država.

Izvor: Agencije