Rusija i Indija grade nuklearne reaktore

Rosneft i ESSAR potpisali preliminarni dogovor po kojem bi Rusija u sljedećih deset godina u Indiju mogla izvesti blizu deset miliona tona nafte (Reuters)

Rusija i Indija potpisale su dogovor o gradnji novih nuklearnih reaktora i opskrbljivanju Indije naftom.

Nakon susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija, šef indijske Vlade je potvrdio da će Rosatam sudjelovati u gradnji deset novih reaktora.

Naftni gigant Rosneft i indijski ESSAR potpisali su preliminarni dogovor prema kojem bi Rusija u sljedećih deset godina mogla izvesti blizu deset miliona tona nafte u Indiju.

Razgovori između dva zvaničnika odvijaju se u momentu kada Moskva traži nove partnere u Aziji da osnaži energetske, odbrambene i strateške veze, zbog sankcija koje su nametnuli SAD i Evropska unija.

Putin želi poboljšati ugovore o nuklearnim postrojenjima, nafti i plinu sa ruskim saveznikom Indijom, prenose agencije.

Veća trgovina

Ovo je prvi susret predsjednika Rusije i indijskog premijera koji je izabran nakon izbora u maju.

„Putin želi svijetu pokazati da on nije izoliran, i na određeni način i nije, još ima zemlje BRICS-a“, kazao je Nandan Unnikrishnan, stručnjak iz Fondacije Observer Research, misleći na brzorastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Očekuje se da će Putin govoriti i o poboljšanju trgovine između dvije zemlje, čija je vrijednost deset milijardi dolara godišnje.

Otkako je došao na vlast, Modi je radio na približavanju SAD-u i predsjedniku Baracku Obami koji je prihvatio poziv da posjeti Indiju na Dan republike u januaru. Međutim, Indija se protivi sankcijama Zapada Rusiji.

Izvor: Agencije