Porošenko pozvao Rusiju na prekid vatre

Moskva odbacuje optuže o bilo kakvoj umiješanosti u sukobe (Anadolija)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je Rusiju na povlačenje snaga sa separatističkog istoka Ukrajine, gdje je od 9. decembra na snazi prekid vatre i zatvaranje granica, ocjenjujući da bi takav potez brzo vodio uspostavi trajnog mira.

“Molim vas obustavite vatru. Molim vas oslobodite taoce. Molim vas povucite snage s teritorija moje zemlje”, kazao je Porošenko u Sydneyu tokom zajedničke konferencije za štampu sa australskim premijerom Tonyjem Abbotom koji podržava Ukrajinu u ovom sukobu.

“Molim vas zatvorite granice. Obećavam da ćemo u roku dvije-tri sedmice imati mir i stabilnost u Ukrajini. To je vrlo jednostavno”, dodao je Porošenko.

Optužbe na račun Rusije

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju za umiješanost u sukob na istoku ove bivše sovjetske republike u kojem je, prema podacima Ujedinjenih naroda, tokom osam mjeseci stradalo 4.300 ljudi.

Moskva, s druge strane, odbacuje optužbe o bilo kakvoj umiješanosti.

U srijedu je stupilo na snagu primirje između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika koje bi trebalo osigurati povlačenje teškog naoružanja s linije ratišta i uspostavu tampon zone, široke 30 kilometara, dan nakon prekida vatre dogovorenog u utorak koji se uglavnom poštuje.

Poštuje se primirje, četvrto u osam mjeseci sukoba, ali su mirovni pregovori o prekidu sukoba predviđeni za utorak u Minsku odgođeni, a novi datum mogao bi se objaviti u srijedu.

Ti razgovori su, prema stajalištu Kijeva, hitno potrebni kako bi se osiguralo oslobađanje 684 taoca koji su u rukama proruskih pobunjenika.

Mirovni pregovori

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič kazao je danas da Rusija ulaže maksimalne napore da sazove novi krug mirovnih pregovora o ukrajinskoj krizi što je prije moguće.

Razgovori okupljaju predstavnike Moskve, Kijeva, proruskih boraca iz istočne Ukrajine i predstavnike Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESCE).

Na prethodnim pregovorima u Minsku dogovoreno je primirje, ali se ono slabo poštuje.

“Rusija će uložiti maksimalan napor da se što prije organizuje sastanak ove grupe i da se ostvare dobri rezultati u cilju daljeg ispunjavanja odredbi sporazuma iz Minska”, rekao je Lukaševič na konferenciji za novinare.

Izvor: Agencije