Pakistan: Mlade žene postaju komandosi

Trideset pet žena se dobrovoljno prijavilo na obuku za komandose (Anadolija)

Žene iz sjeverozapadne pogranične pokrajine Pakistana Hayber-Pakthunkva pohađaju obuku za komandose, što do sada nije zabilježeno u toj regiji u blizini granice sa Afganistanom, koja je poznata po snažnom utjecaju tradicije i male zastupljenosti žena u javnom životu, javila je Anadolija

Trideset pet žena se dobrovoljno prijavilo na obuku za komandose, koju će u narednih šest mjeseci pohađati u vojnom kampu u gradu Nowshera.

Direktor policije u ovoj pakistanskoj pokrajini Nasir Durrani je za Anadoliju kazao da su ove hrabre žene dobrovoljno došle i tražile da im se organizira ova teška obuka, a da su snage sigurnosti samo uslišile njihov zahtjev.

Žene od velike pomoći

On je za elektronske novine Dawn, također, kazao da se uloga žena u borbi protiv kriminala ne može ignorisati i da one u prošlosti nisu dobivale mnogo pažnje.

Dodao je da grupa od 40 žena komandosa može biti od pomoći u borbi protiv terorizma i ekstremizma, ali i običnih kriminalnih radnji.

Ističući kako policija u konzervativnom i ruralnom dijelu zemlje ima probleme prilikom pretresa kuća u okviru antiterorističkih operacija, jer ljudi ne dozvoljavaju da policajci ulaze u kuću u kojoj ima žena, Durrani je kazao da će ove hrabre žene nakon obuke biti od velike pomoći snagama sigurnosti upravo u takvim operacijama.

Šef kampa Mumin Beg tvrdi da će nakon završetka obuke ove žene biti spremne za sve policijske zadatke.

Podrška porodice

“Riječ je o ženama od 25 do 30 godina, koje se obučavaju za upotrebu svih vrsta oružja, borilačkih i drugih potrebnih vještina”, kazao je Beg.

Polaznica obuke za komandose Sadiye (26) je kazala da je udata i da joj je u svemu podršku pružila njena porodica.

“Znala sam da u drugim dijelovima zemlje žene postaju komandosi i ja sam to oduvijek željela. Iskoristila sam ovu priliku i zadovoljna sam obukom koju pohađam”, kazala je Sadiye.

Izvor: Agencije