Njemačka vojska će obučavati iračke Kurde

Njemačka je domaćem tlu obučavala Kurde o korištenju oružja (AP)

Berlin je saopćio u četvrtak da će poslati stotinjak njemačkih vojnika na sjever Iraka da učestvuju u međunarodnoj misiji obuke iračkih snaga protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Politički sporazum je zaključen u njemačkoj vladi za slanje “oko stotinjak vojnika” Bunderswehra u okviru “operacije koordinirane s drugim zemljama kao što su Italija, Holandija i nekoliko skandinavskih zemalja”, saopćili su glasnogovornici njemačkih ministarstava odbrane i vanjskih poslova na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Misija bi trebalo da bude formalno odobrena sljedeće sedmice u Vijeću ministara i bit će predmet glasanja u Bundestagu prije Božića. Nikakva druga pojedinost trenutno nije dana, prenosi Fena.

Borbe protiv ISIL-a

Američki general James Terry je rekao da su zemlje članice koalicije protiv ISIL-a spremne rasporediti blizu 1.500 ljudi u Irak da bi se intenzivirala borba protiv grupe ISIL-a.

On nije precizirao koje su članice koalicije, koja ima šezdesetak zemalja među kojima je Njemačka, ni o kakvoj vrsti osoblja se radi, ali je naglasio da one treba da obuče i pomognu iračkim snagama.

Njemačka ne učestvuje u zračnim napadima u Iraku, ali je učestvovala u isporuci oružja kurdskim borcima na sjeveru zemlje.

Ona ih je također obučavala o korištenju oružja na njemačkom tlu kao i u Iraku, s dosada prisutnim samo malim brojem vojnika Bundeswehra.

Izvor: Agencije