Nema dokaza da je NSA prisluškivala Merkel

Istražitelj Harald Range je u junu pokrenuo službenu istragu jer je smatrao da ima dovoljno preliminarnih dokaza o prisluškivanju (EPA)

Njemački istražitelj saopćio je da istraga o navodnom američkom prisluškivanju mobitela njemačke kancelarke Angele Merkel zasad nije dala konkretnih dokaza.

Otkriće nekadašnjeg zaposlenika Nacionalne sigurnosne agencije Edwarda Snowdena o NSA-ovu masovnom elektroničkom prisluškivanju u Njemačkoj izazvalo je veliku ogorčenost, osobito tvrdnja da je prisluškivan i mobitel Angele Merkel.

Harald Range je u junu pokrenuo službenu istragu jer je smatrao da ima dovoljno preliminarnih dokaza da su američki obavještajci prisluškivali taj telefon, iako slučaj nije bio dovoljno čist da podigne i optužbu, navodi agencija Hina.

Odnosi SAD-a i Njemačke

No u srijedu je rekao da dokument javnosti predstavljen kao dokaz prisluškivanja tog mobitela ne potječe iz NSA-ove baze podataka.

“U ovome trenutku nema dokaza za optužbu o prikupljanju podataka ili prisluškivanju razgovora s kancelarkinog mobitela”, rekao je.

Po njegovim riječima, istraga se nastavlja, ali ni novinar njemačkoga časopisa Spiegela koji je objavio taj dokument, ni njemačka obavještajna služba BND, a ni Snowden nisu uredu istražitelja dostavili pojedinosti.

Špijunska je afera uzdrmala odnose Berlina i Washingtona, ali berlinski zahtjev da sa SAD-om sklopi ugovor o “ne špijuniranju” nije urodio plodom.

Snowden se sklonio u Moskvu, a vlada Angele Merkel, kako odnose s Washingtonom ne bi još više pogoršala, nije tražila da dođe u Berlin i svjedoči u parlamentarnoj istrazi.

Izvor: Agencije