Libanska vojska i ISIL u borbi za grad Arsal

U pograničnom gradu Arsalu vode se žestoke borbe između libanske vojske na jednoj, te oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Fronta Al-Nusra, na drugoj strani.

Zbog toga je vojska pooštrila mjere sigurnosti, javlja reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Prije nekoliko mjeseci oružane grupe iz Sirije pokušale su preuzeti kontrolu nad pograničnim gradom na sjeveroistoku zemlje, od kada je Arsal vojna zona.

Vojnici osiguravaju ulaz u ovo većinsko sunitsko područje, što je razljutilo građane.

“Govore mi da su pod opsadom”, kaže Khodr.

Kažu da ih kažnjavaju zbog podrške sirijskoj opoziciji i pružanja utočišta sirijskim izbjeglicama. 

“Vojska ne dozvoljava nikome da ulazi ili izlazi, tretiraju nas kao osumnjičene, bez razloga. Zašto vojska ne kontroliše granicu sa Sirijom umjesto što nas drži pod opasadom u našem gradu?”, pita se stanovnik Arsala Tarik Hujeiry.

Vojna zona

ISIL i ogranak Al-Kaide, Front Al-Nusra, kontrolišu periferiju Arsala na sirijsko-libanskoj granici.

Odatle su, u više navrata napali vojsku. Ubili su četiri vojnika od ukupno 29 koje drže kao taoce.

“Libanska vojska kaže da je ušla u rat, za koji se ne zna kada će biti završen, protiv, kako ih nazivaju, terorista”, kaže Khodr.

Vojni zvaničnici vjeruju da se približno 1.500 boraca nalazi u planinskoj regiji duž libansko-sirijske granice.

To nije laka borba, jer je ovaj front, koji vojska pokušava odbraniti, dug 65 kilometara. Ujedno moraju ubijediti stanovnike ovog grada da oni nisu meta konflikta.

A oni optužuju vojsku da su marioneta libanskog šiitskog pokreta Hezbollah, koji podržava Vladu Sirije.

“Opsada uništava naše živote. Trebamo li se riješiti libanskih ličnih karti, jer nas ne tretiraju kao građane ove zemlje”, kaže stanovnik Arsala, Hussein Hujeiry.

Arsal je postao dom za više od 100.000 sirijskih izbjeglica. Vojska je privela neke od njih jer su, navodno, sigurnosna prijetnja.
“U kampovima sirijskih izbjeglica uhvatili su blizu 40 pripadnika spavačkih ćelija Fronta Al-Nusra, koje su mogle predstavljati pravu prijetnju, pod sumnjom da su htjele proizvesti nestabilnost u Libanu”, rekao je istraživač Instituta Carnegie, Mario Abu Zeid.

Vojska kaže da želi spriječiti oružane grupe da koriste Arsal kao logističku bazu za osvajanje teritorija, kao što je to bio slučaj u Iraku i Siriji.
Ali baš kao i te zemlje, Liban je podijeljen. To je posebno opasno jer neki vide insitituciju, koja bi trebala očuvati jedinstvo zemlje, kao dio konflikta.

Izvor: Al Jazeera