Kineski grad želi zabraniti burke

Nisu poznati razlozi za donošenje odluke o zabrani nošenja burke (EPA)

U Urumqiju, glavnom gradu pokrajine Xinjiang, koja se nalazi na sjeverozapadu Kine, predloženo je donošenje odluke o zabrani nošenja burke na javnim mjestima.

Prema vijestima lokalnog informativnog portala Tiensan, na 15. zasjedanju narodnog komiteta u Urumqiju donesena je odluka o zabrani nošenja burke i ogrtača na javnim mjestima.

Odluka lokalnog komiteta će biti proslijeđena na glasanje Narodnom komitetu pokrajine Xinjiang, koji je mora također usvojiti kako bi stupila na snagu, prenosi Anadolija.

Narodni komitet u Urumqiju nije objavio bilo kakve informacije o razlozima za donošenje odluke o zabrani nošenja burke.

No, kako je najavljeno, detalji o ovoj odluci će biti poznati u januaru naredne godine.

Ujguri, muslimani koji govore turkijskim jezikom, većinsko su stanovništvo pokrajine Xinjiang.

Pokrajina Xinjiang, koja graniči s dijelovima južne i centralne Azije, uključujući Pakistan i Kazahstan, bogata naftom i izvorima energije, od velikog je strateškog i ekonomskog značaja za Peking. U septembru prošle godine Kina je potpisala mnoštvo ugovora sa susjednim državama radi direktnog uvoza nafte i plina u regiju.

Aktivisti za ljudska prava među Ujgurima kažu da je vjersko ugnjetavanje jedan od načina kontroliranja tvrdoglave ujgurske javnosti, koju Peking vidi kao prijetnju svojoj trgovini.

Dodatne restrikcije

Tokom protekle godine lokalna vlada je nametnula dodatne restrikcije. Ženama koje nose maramu zabranjen je ulazak na javna mjesta. Vlasti su, u jednom slučaju u Aksu, postavile kinesku zastavu na džamiju, u očiglednom pokušaju da natjeraju vjernike da se klanjaju državnom simbolu.

Kineski sud u novembru osudio je 22 osobe na zatvor, među kojima i imame, rekavši kako su oni “ekstremisti” i da na nezakonit način propovijedaju u regiji Xinjiang, domu muslimanske manjine Ujgura.

Prema agenciji China News Service, izrečene su presude na kaznu zatvora u trajanju od 16 do 22 godine za 22 optuženih u Xinjiangu.

Navodi se da su pored imama na zatvorske kazne osuđeni i muslimanski misionari koji su obavljali vjerske aktivnosti nakon što su uklonjeni sa svojih pozicija, kao i osobe koje su prekršile zakon za vrijeme obavljanja dužnosti.

Također prenose i da su ovi ostali optuženi za izazivanje “rasne mržnje” i upotrebu “mitova” kao motivacije za kršenje zakona te započinjanje sukoba i podizanje tenzija.

Svjetska ujgurska konferencija osudila je optužbe iznesene protiv imama i misionara rekavši kako represija imaju za cilj potpuno oduzimanje prava ujgurskog naroda.

Izvor: Agencije