Kalifornija: Demonstranti pokušali blokirati sud

Demonstranti nakratko blokirali saobraćaj na putu koji povezuje Berkeley sa Oaklandom (AP)

Manja grupa demonstranata pokušala je bezuspješno blokirati zgradu Saveznog suda u Kaliforniji, nakon četiri noći velikih, često nasilnih protesta zbog više slučajeva ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca, koje su počinili policajci bijelci.

Blizu 50 učesnika mirnih demonstracija blokiralo je u srijedu navečer prednji i zadnji ulaz zgrade suda u Oaklandu, ali su zaposleni uspjeli ući na bočna vrata, prenosi agencija AP.

Protest su organizirali članovi zajednice bijelaca koji su se pridružili vjerskim liderima pod sloganom „Tišina bijelaca jednaka je nasilju, životi crnaca su važni“.

Protest je bio miran u poređenju sa dešavanjima u gradu Berkeleyu prethodnu noć, kada je policija uhapsila 19 ljudi.

Flaše na policiju

Demonstranti su nakratko blokirali saobraćaj na putu koji povezuje Berkeley sa Oaklandom, a neki su na policiju bacali kamenice, projektile i zapaljiva sredstva.

Glasnogovornik policije u obližnjem gradu Emervilleu je rekao da su neki učesnici protesta bacali flaše i dijelove betona na policajce i oštetili nekoliko radnji.

Demonstranti širom SAD-a protestuju sedmicama nakon odluke velike porote u Fergusonu, država Missouri, da oslobodi policajca zbog ubistva Michaela Browna i velike porote u Staten Islandu, država New York, da oslobodi policajca koji je rukom udavio Erica Gardnera.

Oba ubijena muškarca, afroameričkog porijekla, bila su nenaoružana.

Izvor: Agencije