Izrael će bojkotirati konferenciju u Ženevi

Izrael tvrdi da gradnja jevrejskih naselja nije ilegalna te da time ne krše sporazum (EPA)

Izrael će bojkotirati konferenciju o Palestini koja će 17. decembra biti održana u Ženevi, a kojoj će prisustvovati najmanje 200 predstavnika različitih zemalja.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Emmanuel Nachshon saopćio je da će Izrael bojkotirati konferenciju te razmotriti saradnju s drugim švicarskim diplomatskim inicijativama.

Predviđeno je da konferencija, koja će biti održana u Ženevi, traje tri sata, a razmatrat će se stanje na Zapadnoj obali, u Istočnom Jerusalemu i Gazi.

Haaretz je ranije javio da se očekuje da će na konferenciji biti usvojena snažna osuda izraelskih ilegalnih naselja.

Švicarska je depozitar Ženevskih konvencija. Ta tehnička funkcija podrazumijeva odgovornost za registraciju zemalja koje učestvuju u konvenciji i prikupljanju informacija o važnim pitanjima za konvencije.

‘Politizacija konvencija’

Nachshon je istakao da uloga depozitara obavezuje Švicarsku da djeluje na neutralan, apolitičan način. Dodao je da organiziranje ovakvog sastanka predstavlja kršenje te obaveze.

“Izrael na odluku Švicarske vlade da postupi po palestinskim zahtjevima da sazove sastanak potpisnica Ženevskih konvencija gleda veoma ozbiljno”, kazao je Nachshon, navodeći da se na taj način “vrši politizacija konvencija i zakona rata u cjelini”.

Ženevski sporazum potpisan 1949, a 1950. godine krenuo sa primjenom, garantira zaštitu civila koji se nalaze u ratom zahvaćenim područjima i pod okupacijom.

Međutim, Izrael uprkos tome što je potpisan Četvrti ženevski sporazum još to nije izglasao kao zakon, podsjeća agencija Anadolija.

Izrael tvrdi da gradnja jevrejskih naselja nije ilegalna te da time ne krše Sporazum.

Izvor: Al Jazeera i agencije