Irski parlament traži priznanje Palestine

Prijedlog dobio podršku svih parlamentarnih stranaka, uključujući i stranke vladajuće koalicije (AP)

Zastupnici Irskog parlamenta složili su se u srijedu da od svoje vlade zatraže priznanje palestinske države, piše Hina.

Irski parlament posljednji je u nizu evropskih parlamenata koji su u posljednje vrijeme glasali u pravcu priznanja Palestine, nakon što su to ranije napravili francuski, britanski i španski parlament.

Prijedlog Irskog parlamenta, koji nije obavezujući, traži od Vlade “službeno priznanje palestinske države na osnovu granica iz 1967. i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, kako je predviđeno rezolucijama Ujedinjenih naroda.

To bi bio “pozitivan doprinos kako bi se garantovalo dogovoreno rješenje između dvije zemlje u izraelsko-palestinskom sukobu”, navodi se u prijedlogu Parlamenta.

Irski ministar vanjskih poslova Charlie Flanagan izjavio je, s tim u vezi, kako Dublin načelno podržava rješenje koje se zasniva na postojanju dviju država.

Podrška svih parlamentarnih stranaka

“Jasno sam rekao da načelno nisam nimalo suzdržan u vezi s idejom brzog priznanja ako će ona, kao što mislim, doprinijeti rješenju sukoba”, kazao jer irski šef diplomatije.

Iako je prijedlog o zahtjevu Vladi za priznanje Palestine uputio opozicijski Sinn Fein, prijedlog je dobio podršku svih parlamentarnih stranaka, uključujući i stranke vladajuće koalicije.

Švedska je u oktobru ove godine bila prva među zemljama Evropske unije koja je priznala palestinsku državu, jer su je današnje članice Evropske unije – Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar priznale prije ulaska u članstvo EU-a.

Nedavno su španski i francuski parlamenti usvojili rezolucije u prilog priznanju Palestine, a i britanski parlament izglasao je neobavezujuću odluku o diplomatskom priznanju države Palestine.

Izvor: Agencije