Dvostruki napad na tržnici u Nigeriji

U dvostrukom bombaškom napadu na tržnicu u centralnom nigerijskom gradu Josu je ubijeno najmanje 31 ljudi, saopćili su zvaničnici.

Napad u četvrtak se desio malo iza 18 sati po lokalnom vremenu, u blizini mjesta napada u kojem je u maju ubijeno desetine ljudi.

“Do sada je pronađeno 31 tijelo ubijeni, ali su spasilačke službe na licu mjesta i te brojke bi mogle da se promijene”, kazao je Pam Ayuba, glasnogovornik guvernera Jonaha Janga.

Kraj dana

Do eksplozija je došlo u vrijeme kada su vlasnici zatvarali svoje radnje, a muslimani su se pripremali za večernju molitvu.

Svjedoci su informativnoj agenciji AFP kazali da je jedna bomba eksplodirala na vanjskom štandu za hranu, a da je druga eksplodirala u obližnjoj tržnici u centru grada.

Najmanje 118 osoba je u maju poginulo u napadu na istom području.

Niko nije preuzeo za napad.

Jos, glavni grad države Plateau, leži u nigerijskom “srednjem pojasu”, gdje se većinski muslimanski sjever susreće sa većinski kršćanskim jugom.

Grad je u prošlosti bio meta napada boraca Boko Harama, ali je također i leglo etičkih i sektaških napetosti koje redovno prerastu u smrtonosna nasilja.

Izvor: Agencije