Detalji smrtne kazne u Ohiju ostaju tajna

Nakon niza nehumano izvedenih pogubljenja, američka savezna država Ohio u svibnju je stavila moratorij na smrtne kazne, koji je na snazi do siječnja.

U međuvremenu, zakonodavci pokušavaju usvojiti mjeru kojom bi se onemogućilo da informacije o onome što se događa u prostoriji za pogubljenja izađu u javnost.

Iako je svjedočio prvom pogubljenju u svom životu, zatvorski svećenik Lawrence Hummer znao je da nešto nije uredu.

“Nakon dvije minute počeo je ječati i gušiti se. Doslovno se i ugušio. Trbuh mu se počeo napuhivati. To je bio stravičan prizor”, prisjeća se Hummer.

Od posljedica smrtonosne injekcije Dennis McGuire umirao je skoro pola sata, a bilo je to već četvrto nehumano pogubljenje u posljednjih nekoliko godina.

Stoga, europske farmaceutske kompanije ne žele više isporučivati otrovne koktele za pogubljenja, a neki liječnici ne žele više sudjelovati u procesu te su zakonodavci u Ohiju došli na ideju da se prestanu objavljivati detalji s izvršenja smrtne kazne.

“Izvođenje smrtne kazne mora biti najtransparentnije, a ne obratno. Taj proces već sada nije dovoljno transparentan. Pogledajte šta oni predlažu – da sve bude još tajnovitije”, ukazuje lobist Gary Daniels.

Javnost ništa neće znati

“Pravni analitičari tvrde da bi se ovom mjerom omogućilo najmanje transparentno izvršavanje smrtnih kazni u SAD-u. Ako guverner države Ohio potpiše zakon prije sljedećeg izvršenja, zakazanog za 11. veljače, o pogubljenju Ronalda Phillipsa javnost neće znati ništa – ni koje su kemikalije korištene, ni tko ih je napravio, kao ni identitet liječnika prisutnih na pogubljenju. Za razliku od ostatka SAD-a, zakon države Ohio neće dozvoliti čak ni sudovima da znaju što se dogodilo u prostoriji za smrtne kazne”, javlja Al Jazeerin reporter John Hendren.

Političari kažu da ne treba kriviti njih, jer po njima ljudi iz agencija za provedbu zakona tvrde kako je to jedini način da dođu do otrova i medicinskog osoblja potrebnog za izvršenja.

“Svrha ovog zakona jeste da ispunimo uvjete ministra obrane – da se pogubljenja moraju izvršavati na efikasan i human način”, objašnjava Jim Buchy, zastupnik u Parlamentu države Ohio.

Jedan od promotora zakona Matt Hoffman pristao je razgovarati o zakonu, a onda je nekoliko minuta kasnije samo rekao kako žuri na sastanak.

Otac Hummer zna zašto političari izbjegavaju ovu temu.

“Nastoje olakšati izvršenje smrtnih kazni u Ohiju tako što će skrivati informacije. Strah ih je da bi netko mogao saznati što rade. To je nešto poput tajnog društva kojem ne želim pristupiti. Da Bog sačuva”, poručuje Hummer.

Ako zakon bude usvojen, to bi moglo dovesti do sudskih procesa, dok veliki broj osuđenika čeka na vijesti o svojoj sudbini.

Izvor: Al Jazeera