Cheney: Bush bio upoznat s radnjama CIA-e

U izvještaju Senata piše da je CIA zavarala političare o programu, što je Cheney odbacio (EPA)

“Bivši američki predsjednik George Bush bio je u potpunosti informisan o tehnikama saslušanja Američke centralne obavještajne agencije (CIA), koje je u svom izvještaju Senat osudio“, rekao je bivši američki potpredsjednik Dick Cheney koji je dodao da je izvještaj pun besmislica, prenose američki mediji.

CIA je branila svoje metode kao što je vodeno mučenje osumnjičenih, poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

 Rad agencije

U izvještaju Senata piše da je CIA zavarala političare o programu, što je Cheney odbacio.

“Tvrdnja da nam nije bilo rečeno šta agencija radi je čista laž“, rekao je.

U izvještaju je zaključeno da je CIA provodila brutalna i neefikasna ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al-Kaide u godinama poslije napada na SAD, kao i da nije precizno zvaničnicima prenosila šta radi.

“Program saslušanja spasio je brojne živote, zbog čega CIA zaslužuje pohvalu, a ne osudu“, zaključio je Cheney.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki izjavila je da Sjedinjene Američke Države ne osjećaju da su ugrozile moralne norme, komentarišući objavljeni izvještaj o postupanju CIA-e, prenijela je Anadolija.

“Ako druge zemlje objave izvještaje u vezi sa njihovim praksama ljudskih prava i praksama prikupljanja informacija u njihovim obavještajnim službama, naravno da ćemo izraziti zadovoljstvo, ali to ne rade druge zemlje”, kazala je Psaki.

“Generalno, smatramo da je prikladno da se ta pitanja rješavaju u našem pravnom sistemu”, istakla je.

Na kraju je napomenula da je američki pravni sistem nezavisan i da samostalno donosi odluke.

Istraga UN-a

Ujedinjene nacije neće prihvatiti ‘ne kao odgovor’ i svako pojedinačno mučenje nad osumnjičenima koje je sprovodila CIA mora da bude istraženo, rekao je danas specijalni izvjestilac za torturu u Ujedinjenim nacijama Juan Mendez.

Izveštaj koji je objavio američki Senat primorao je konačno i Poljsku da prizna da je na njenoj teritoriji bio tajni američki zatvor, navela je Russia today.

Bivši poljski predsjednik Aleksandar Kvašnjevski tvrdi, međutim, da poljski zvaničnici nisu bili informisani o taktikama mučenja koje su se u tom zatvoru koristile.

Mendez smatra da zemlje koje su umješane u torture pripadnika CIA treba da sprovedu sopstvenu iskrenu i nepristrasnu istragu i to ne samo Poljska već i mnoge druge zemlje koje su sarađivale u ovoj nemoralnoj, nefer i nezakonitoj praksi.

“Malo je teže povjerovati da predsjednik Poljske, koji je priznao da je dozvolio korištenje tajnih pritvorskih centara radi vanrednih ispitivanja, nije znao šta se događa tamo”, rekao je on.

“Zbog čega bi neko bio odveden u tajni pritvorski centar, ako ne da bi bio mučen?”, upitao je Mendez.

On je rekao da će sva nadležna tijela UN kao i on sam insistirati na istrazi, krivičnom gonjenju kao i kažnjavanju svakog pojedinačnog čina torture.

“Insistiraćemo na tome. Nećemo prihvatiti ”ne” kao odgovor”, zaključio je Mendez.

Prethodno je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani osudio metode mučenja CIA-e i zatražio informacije od SAD-a o zatvorenicima iz Afganistana.

Kazao je da Afganistan želi znati imena ljudi koji su mučeni kako bi bili pušteni na slobodu i da bi oni bili u mogućnosti da se bore za njihova prava na jedan ozbiljan način.

Izvor: Al Jazeera i agencije