Britanija stvara agenciju za lov pedofila

Nova jedinica pri GCHQ-u će se specijalizovati u borbi protiv internetske pedofilije (EPA)

Nova jedinica britanske agencije za nadzor (GCHQ) pridružena agenciji protiv kriminala (NCA) specijalizovat će se u borbi protiv pedofilije na internetu, objavio je u četvrtak britanski premijer David Cameron.

Zadatak te nove jedinice će biti protjerati pedofile koji koriste “mračne uglove” mreže za komunikaciju i razmjenu sadržaja pedofilskog sadržaja, precizirao je Cameron u govoru nakon konferenciji o borbi protiv pedofilije.

GCHQ desetak godina vodi hajku na pedofile, a njena uloga je bitno pojačana osnivanjem te specijalne jedinice koja će sudjelovati i u testiranjima novih metoda koje su razvila preduzeća koja djeluju na internetu za blokiranje takvog tipa sadržaja.

Dark net

Naglasivši da je postignut napredak uz pomoć internet grupa u blokiranju protupravnih slika, Cameron je objasnio da je “dark net”, gdje pedofili razmjenjuju slike, sljedeća etapa problema.

„Dark net“ ili „Deep web“ sinonimi su za internetske stranice koje se ne pojavljuju u pretraživačima i do kojih se ne može doći konvencionalnim metodama pretrage.

Šef britanske vlade je također najavio promjenu zakona radi novog kaznenog djela, poticanja djece da se svuku pred ekranima ili poziva da im pošalju takve slike.

“Ako tražite od djeteta da skine odjeću i pošalje vam fotografiju, krivi ste jednako kao da ste to lično učinili. Dakle mijenjamo zakon”, zaključio je on.

Izvor: Agencije